hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Huszárvágás - Orbán megosztotta Európát

2012. 01. 19.
Varrás mentén repesztette szét az Európai Parlamentet a magyar miniszterelnök a hét közepén, pont egy nappal azután, hogy az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indított hazánkkal szemben. A magyar álláspont finomodott, és a békülékeny hangnem elérhető közelségbe hozta az IMF-hitelt.

Gyorsított ütemben indított kötelezettségszegési eljárásokat Magyarországgal szemben az Európai Bizottság. A hivatalos felszólító levelek a jegybanktörvényt, az adatvédelmi biztos hivatalának átalakítását és a bírói munka felső korhatárának csökkentését kifogásolják. Emellett Brüsszel további részletes információkat kér a magyar hatóságoktól a bírói szervezet átalakításával összefüggésben. Az ilyenkor szokásos két hónap helyett a magyar kormánynak egy hónapja van a reakcióra. És egy logikusnak tűnő árukapcsolás keretében a bizottság alelnöke az alaptörvény, illetve a jegybanktörvény módosításától tette függővé a hiteltárgyalások megkezdését az EU-val és az IMF-fel.

„Az IMF-hitel feltételhez kötése azért nem szokatlan gyakorlat, mert tulajdonképpen az elvárások kikényszerítésének egyetlen eszköze ez a bizottság kezében. Zsarolásnak azért nem minősíthető, mert a kötelezettségszegési eljárás kezdeményezői jogilag védhető kifogásokat fogalmaztak meg" - mondta el lapunknak Fóris György. A Bruxinfo ügyvezető igazgatója szerint ugyanis változtatás hiányában az unió joggal feltételezheti, hogy a szabályozásból következő új helyzet veszélyezteti a jegybank függetlenségét. És miért öntsenek ők egy ilyen bizonytalan rendszerbe pénzt, ha a kockázatok elhárulásának nincs meg az esélye? A szakember úgy értékeli, hogy már a gyorsított eljárás is gesztusként értékelhető, hiszen sikeres egyeztetés esetén minél előbb meg lehet kezdeni a tárgyalásokat a készenléti hitelről.

A magyar kormány egyébként már a múlt hét közepén elhangzott fenyegetés hatására változtatott a kommunikációján, és a miniszterelnök mellett a külügyminiszter is arról beszélt, hogy ha a bizottság érvei elég erősek lesznek, akkor Magyarország kész változtatni a törvényeken. „Nem presztízskérdés a korábbi álláspontunk fenntartása vagy megváltoztatása" - mondta Orbán Viktor. Kivárták viszont a konkrét kifogásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!