hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tim Tebow, az amerikai foci csodagyereke
Amikor a hit legyőzi az acélt

2012. 01. 19.
Sorozatos „cikizések", lesajnáló nyilatkozatok, cinikus internetes ellenkampány sem vette el Tim Tebow kedvét attól, hogy a profi sporttal járó dicsőséget hite népszerűsítésére is felhasználja.  A 24 éves amerikai futballjátékos az utóbbi hetekben alaposan rácáfolt a korábban őt inkább megmosolyogtatóan lelkesnek, mintsem tehetségesnek tartó szakemberekre. Beugró emberként bejuttatta a Denver Broncost a rájátszásba, ahol a tavalyi Super Bowl-döntős Pittsburg-öt búcsúztatta egy filmbe illő mérkőzésen.

Timothy Richard Tebow 1987-ben született a Fülöp-szigeteken, ahol szülei, Pam és Bob keresztény misszionáriusként tevékenykedtek. Édesanyja még várandós volt az ötödik gyermekként érkező Timmel, amikor elkapott egy súlyos vérhasfertőzést. Az orvosok próbálták a szülőket lebeszélni arról, hogy vállalják gyermeküket, mivel úgy vélték, a baba halva fog világra jönni, sőt, az anya élete is veszélyben forog. Azonban Pam nem adta fel, hite és férje támogatása megsokszorozta erejét, és pár héttel később egy gyönyörű, egészséges kisfiúnak adott életet, aki ma már, több szakértő véleménye szerint is, a valaha volt legerősebb játékos az irányítói poszton, a maga 190 cm és 110 kg fölötti termetével.  Tim és szülei a történtek miatt elkötelezett és sikeres kampányt folytatnak Amerikában az abortusz ellen.

A floridai Jacksonville-be való hazaköltözésüket követően az ifjút - testvéreihez hasonlóan - saját anyja oktatta az iskolai tanulmányokra. Tim magántanulóként is elkezdhetett a hozzá legközelebb eső csapatban játszani. Az ifjú titán ezt azzal hálálta meg, hogy többször is győzelemre vezette saját csapatait az amerikai bajnokságokon mind a gimnáziumi, mind az egyetemi éveiben. Rendkívüli teljesítményének köszönhetően ő lett az egyetlen futballista, aki már másodévesként is a magasba emelhette a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman Trophyt. A diplomáját Tim úgy vehette át, hogy már 5 amerikai, 14 Délnyugati Konferencia- és 28 floridai egyetemi rekordot tudhatott maga mögött.

A 2010-es Denverhez való igazolását követően az edzője szerint nem tudott semmi igazán maradandót alkotni, ezért úgy tűnt, hogy a 2011-es szezont is a kispadról fogja szemlélni másodirányítóként. Azonban Tebow egy újabb esélyt kapott, amikor a csapat vezetése az 1 győzelem és 4 vereség mutatójú szezonkezdet után úgy döntött, hogy Tim ismét pályára léphet kezdőként. Tim irányítása alatt a „denveri paripák" szélsebes vágtába kezdtek, és zsinórban 6 győzelmet arattak. A 6 győzelemből 5-öt az utolsó negyedben való fordítással nyertek meg, ebből 3-at hosszabbításban. Ráadásul az első, Miami elleni találkozót 15-0-ról fordították meg az utolsó 3 percben, a Chicago elleni mérkőzést pedig kevesebb mint 2 perc alatt nyerték meg 10-0-ás hátrányból 10-13-ra. Ezek az eredmények példátlan rekordoknak számítanak az NFL történetében, és sok Tebow-kritikust meggyőztek arról, hogy a ligában leggyengébb passzolási hatékonysággal rendelkező Tim ettől függetlenül az egyik leg­ígéretesebb irányító: tipikus őserő, győztes típus, ide pedig ez kell.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!