hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért hagyta ott fél év után dagesztáni klubját Dzsudzsák Balázs?
Moszkvai gyors

2012. 01. 26.
Újból megdöntötte a saját maga által felállított magyar átigazolási rekordot Dzsudzsák Balázs, aki 19 millió euróért került a Dinamo Moszkvához a dagesztáni Anzsi Mahacskalától. Menedzsere szerint a magyar válogatott labdarúgó számára ez mindenképpen előrelépés, ám a távlati cél továbbra is az angol vagy a spanyol bajnokság.

Tavaly júliusban nagy visszhangot kiváltó igazolástól volt hangos a nemzetközi sportsajtó: Dzsudzsák Balázs távozott addigi sikereinek helyszínéről, a PSV Eindhovenből. A célállomás nem volt más, mint a dagesztáni Anzsi Mahacskala. A válogatott játékosra és menedzserére idehaza sorra záporoztak a kritikák, amelyek között voltak szakmai érvekkel alátámasztott vélemények éppúgy, mint irodalmi művekbe nem illő szurkolói gondolatok. Az általános vélekedés egyöntetű volt: Balázs hibát követ el azzal, hogy egy addig ismeretlen csapathoz igazol pusztán - szóltak a vádak - az anyagi javakat tartva szem előtt. Az akkori, 14 millió eurós transzfer egyébként rekordnak számított a magyar labdarúgókat tekintve.

Az 1991-ben alapított klubot a 2000-es évek elején vásárolta fel egy orosz milliárdos, Magomed-Szultan Magomedov, aki egy igazán nagy klubot szeretett volna létrehozni a Mahacskalából. Ehhez a tervhez híven igazolta le a brazil világbajnok Roberto Carlost, majd Dzsudzsák Balázst, továbbá mélyen „a zsebébe nyúlt" a kameruni válogatott Samuel Eto'o aláírásáért is. Ezen nevek hallatán azt gondolhatnánk, mi sem lehet egyszerűbb, mint ilyen játékosok mellett kimagaslóan szerepelni. A balszerencse azonban közbeszólt: Dzsudzsák még augusztusban súlyos kulcscsonttörést szenvedett az egyik bajnoki mérkőzésen, így hosszú hónapokra harcképtelenné vált. A dagesztáni együttesben összesen nyolc meccsen lépett pályára, átlagosan 49 percet játszott, gólt nem szerzett.

Az újabb klubváltás okairól Balázs menedzsere, Vörösbaranyi József így nyilatkozott lapunknak: „Ennek egyszerű oka van, a Dinamo Moszkva olyan ajánlatot tett le az asztalra, ami egyértelműen előrelépés Balázs számára." Ennek ellenére a mostani klubváltás is felemás hangulatot váltott ki a hazai futballtársadalomból. A menedzser szerint azonban az „Anzsi-őrületnek" már vége, és bár most is vannak kritikusok, mint ahogy a jövőben is lesznek, ám a döntéseket nem az ő véleményeik alapján hozzák. „Nem kell mindenkinek egyetérteni velünk, de úgy gondolom, józan döntést hoztunk, a Dinamo nagy múltú, tradicionális futballklub"- tette hozzá. Ha racionálisan nézzük, akkor vélhetően a következő lépcsőfoknak egy nagy nyugat-európai klub lehet a cél a magyar tehetség számára. „Vázoltam Balázsnak azt a jövőképet, hogy a következő állomás egy spanyol vagy angol topklub lehet. Jelenleg azonban a Dinamo Moszkva játékosa, legyünk rá büszkék"- zárta mondandóját Vörösbaranyi József.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!