hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Schiffer-affér
Lehet Más a Politika

2012. 01. 19.
Bár a legtöbb LMP-s politikus szerint az elmúlt évek legsikeresebb akciója volt tavaly december 23-án a Parlament előtti „láncolós" demonstrációjuk, azóta mégis három képviselőjük jelentette be, hogy hátrább vonul. Közülük a legismertebb Schiffer András, aki eddig a Gyurcsány- és MSZP-ellenesség oszlopa volt a Lehet Más a Politika vezérkarában.

A középiskolásként a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) V. kerületi szervezetében forgolódó Schiffer András a politikai karrier felé kezdetben a baloldalon tett lépéseket. Már fiatalon a KISZ egyik szárnya, az Unió a Demokratikus Szocializmusért vezetői közé tartozott Gyurcsány Ferenccel és Szilvássy Györggyel együtt. 1989-ben ő is tagja, úgynevezett koordinátora volt a KISZ bomlásából Gyurcsány Ferenc által gründolt, de gyorsan jelentéktelenné váló Új Nemzedék (ÚN) mozgalomnak. Gyurcsány (és Bajnai Gordon, aki ugyancsak tagja volt ennek a csoportnak) az üzleti életben látott perspektívát, ezért az ÚN megszűnt. Schiffer 1990-ben az Ifjú Szocialista mozgalom ügyvivője volt, de ezt a szervezetet 1992-ben háttérbe szorította a Kiss Péter vezette Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT), amely végül az MSZP meghatározó erejévé vált, tagjai vezetői lettek a szocialista pártnak.

Schiffer, aki kiváló és rámenős ügyvéd hírében áll, a liberális hangvételű jogvédő szervezet, a TASZ szakértőjeként lett ismertebb, de a zöldmozgalomban is szerepet játszott, alapítója a Védegyletnek, amely fontos szerepet töltött be Sólyom László „menedzselésében". A 2006-os utcai zavargások során is sokat nyilatkozott a TASZ képviseletében. 2006 őszén ő jegyezte a gyülekezést korlátozó fővárosi rendelettel szembeni - egyébként sikeres - alkotmánybírósági indítványt. Ügyvédként többek között Orbán Viktort is képviselte, akivel tehát személyes nexusban van.

A baloldali médiában a Gyurcsány Ferenccel és az MSZP-vel szembeni személyes ellenszenve miatt őt tartják az ellenzéki összefogás - az MSZP-től az LMP-n át a Demokratikus Koalícióig érő összeborulás - gátjának. Az LMP - amely a területi listákon 2010-ben 380 ezer szavazatot kapott - szavazóbázisa, különösen a fővárosban és az egyetemi városokban, a választási matematika értelmében elengedhetetlen a Fidesz legyőzéséhez. Orbán Viktorral való személyes ismeretsége, illetve az, hogy a parlamenti vitákban a miniszterelnök nem beszél olyan durván és megalázóan vele, mint Vona Gáborral vagy még inkább Mesterházy Attilával, azt a képet erősíti, mintha ő a Fidesz irányában is szabad vegyértékkel rendelkező pártnak álmodná meg az LMP-t.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!