hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tudományos vita a szexfüggőségről
Betegség vagy megszállottság?

2012. 01. 19.
Napjaink egyik legforróbb témája, rohamosan terjedő járvány - de egyesek szerint még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán létezik. Egyre több a szexfüggőségben szenvedő sztár, de hétköznapi emberek is gyakran hivatkoznak az ellenállhatatlan kísértésre. Számos szakember kezelendő bajnak tekinti, mások számára jó üzlet is a drága magánklinikák fenntartása. David Ley pszichológus hamarosan megjelenő könyve, A szexfüggőség mítosza megkérdőjelezi a témával kapcsolatos eddigi ismereteket.

„Semmiféle bizonyítéka nincs annak, hogy a szexfüggőség valódi pszichiátriai rendellenesség lenne. És valószínűleg nem is lesz" - jelenti ki Dr. David Ley klinikai szakpszichológus a témával kapcsolatos átfogó munkájában. Amikor egy ismert személyiséget félrelépésen kapnak, kézenfekvő megoldás a szexfüggőségre hivatkozni - ahogyan például a golfjátékos Tiger Woods vagy Michael Douglas és Charlie Sheen színészek tették. Az ember ilyenkor bevallja, hogy valójában beteg, és bűnbánó arccal bevonul egy méregdrága rehabilitációs központba. Tiger Woods esetében például a terápia bizonyos ideig tartó teljes absztinenciát, viselkedésterápiát, traumakezelést, a visszaesést megelőző tanácsadást, valamint a szégyenérzet csökkentését és a szexuális határok felállítását célzó négyszemközti beszélgetéseket foglalt magába.

Mindez természetesen nem olcsó mulatság, így nem is mindenki engedheti meg magának. Egy bentlakásos intézményben akár 35-40 ezer dollárt is elkérhetnek egy egyhónapos terápiáért, míg egyes honlapokon könyvek és DVD-k tömegét lehet megvásárolni. Ízlésesen álcázott dobozokban akár a katonai szolgálatukat teljesítő, szexuális vágyaikat kordában tartani nem bíró személyeknek is szállítanak önsegítő programokat - egy ezzel foglalkozó internetes vállalkozás 2009-ben közel 8 millió dolláros forgalmat bonyolított le.

A szexfüggőség tehát jó üzlet, vonja le következtetését Dr. Ley, aki szerint a biznisz újabb lökést kap a napokban bemutatott Shame (Szégyen) című, Steve McQueen rendezte filmmel. A filmben Michael Fassbender egy sikeres, jóképű és szexfüggő New York-i férfit alakít, aki a pornográfia, a prostituáltak és az egyéjszakás kalandok hálójában vergődik. Az alkotás nyomán fellángoló vitában pszichológusok és pszichiáterek sora foglal állást a szexfüggőség létezésének kérdésében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!