hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zaccos, de finom
Él és virul a balkáni kávékultúra

2012. 01. 26.
Nagyon sokat és sokan írtak már a kávéról, sőt az elmúlt évtizedekben egyre több szakértő, azaz barista nevelkedett fel külföldi kávégéniuszok mellett. Miután hazatértek, terjeszteni kezdték a finomabbnál finomabb remekműveket, oszlatva ezzel az Omnián szocializált hazai kávékultúrát befedő sűrű, ragacsos ködöt. A kávénak országonként, de még családonként is változó elkészítési módjában van mégis valami azonos: a célja. A frissítés mellett a közösség megteremtése, mert kávézni egyedül sohasem az igazi. Legyen az a görög frappé vagy az istenek itala, a latin machiato frissen gőzölt tejhabbal a tetején, de még az arisztokrata habos bécsi kávé sem az igazi egyedül. A célt megvalósítani persze nem könnyű, de a Balkánon még él és virul az igazi kávékultúra.

A kávézás eredeti üzenete nem a frissítés volt a koffein bevitele által, hanem a kulináris élvezet, a pillanat, az idő „megállítása". A kávénak rengeteg fellegvára van a világon, amelyek előtt a kávéfogyasztó mélyen meghajol, ám ha az igazi arcát keresi, akkor a balkáni nyüzsgésben kell alámerülnie. A kávé török eredete és balkáni elterjedése történelmi tény, mint az is, hogy itt őrizte meg legjobban a kávézás az eredeti hagyományt. A zaccos török kávét minden balkáni országban fogyasztják, persze mindenütt más néven és máshogyan.

A kifinomult európai és pláne amerikai „kávéfüggők" első találkozása a balkáni zaccossal sokszor drámai pillanatokat eredményezett már. Az itt főzött kávénak más az aromája, azt nem lehet csak úgy behörpölni, itt meg kell állni, várni és áhítattal figyelni a kávékészítés folyamatát. Az első találkozás először meghökkentő, hiszen a török kafa íze és állaga sokakat elriaszt a folytatástól, de ha valaki egyszer ráérez az ízére, ritmusára - akkor, ha teheti - így kávézik.

A néhai török kávézók nemcsak hangulatukban, hanem kávéjukkal is fenntartották a török hagyományokat, és ma is ez a legfőbb céljuk. A feketeleves, vagy ahogyan a Balkánon leginkább nevezik, a kava elkészítése ősi és egyszerű, minden modernitást mellőz: forró víz és egy kis őrölt kávé -  a legfontosabb: az idő. Forraljunk vizet egy findzsában, egy magas falú, nem túl öblös edénykében, és tegyük bele a kávét - ez inkább a török elkészítési forma -, majd egy-két percig kevergessük, szigorúan kis lángon, mert a forralás tönkreteszi az ízeket. Ha szép habos, vegyük le a tűzről, és pár percet hagyjuk állni! Miután a zacc leült, kitölthetjük. Az egyszerűség mellett azért több szempontot is figyelembe kell vennünk az igazi jó „török" elkészítésénél. A legfontosabb a kávé szemcsemérete: itthon nehezen lehet találni megfelelően őrölt kávét, a kotyogóshoz igazították a szemcseméretet, nekünk pedig a finom, szinte lisztté őrölt kávéra van szükségünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!