hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyuri már nem barátja Zsigának
Matolcsy és Járai kínos vitája

2012. 01. 20.
„Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyzdhessen arról, kitŐn szellemi és fizikai állapotnak örvendek” – válaszolta egy személyét ér kritikára minisztériumi közleményében a héten Matolcsy György.

Meglehetsen szokatlan, hogy egy tárcavezet a kormányzati portált felhasználva egy vitás helyzetben arra kérjen meg egy volt jegybankelnököt, hogy személyesen gyzdjön meg elmeállapota hibátlanságáról. Ráadásul a kormányportálra kikerül közlemény meglehetsen személyes hangvétellel azzal kezddik: „némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán-kormány eddig elért eredményeit”. A „szakítást” bejelent szöveg akár egy szappanopera reklámjába is beleférne.
Az iróniát félretéve, ez az eset is rámutat arra, hogy a kormány gazdaságpolitikájának a hitelessége még a saját politikai táborukban is bizonytalanná vált. A konzervatív oldalról érkez bírálatokat (Bod Péter Ákostól Mellár Tamásig, Chikán Attilától Heim Péterig) a kormányzati oldalról sok esetben lesöpörték azzal, hogy a kritikát megfogalmazó emberek a mellzöttségük miatt fogalmaznak élesen. Járai Zsigmond azonban az elmúlt másfél évben számos támogatást kapott a kormány részérl. Kinevezték a MNB felügyel bizottságának elnökévé, illetve az átalakított Költségvetési Tanács elnökének posztját is megkapta, st, a nevéhez köthet biztosító vállalat nyert el állami tulajdonú tendereket. Tehát nem lehet ráolvasni, hogy sértett, mellzött személy lenne.  
Járai egyébként kritikáit bels körben már többször elmondta, legutóbb, amikor Orbán Viktor november végén, a forint mélyrepülésének idején tizenegy vezet közgazdászt hívott tanácskozásra a Parlamentbe. Bár Matolcsy György e találkozót követen arról beszélt, hogy a közgazdászok egyetértettek abban, hogy spekuláció zajlik a forint ellen, ezt többen vitatták, st, volt, aki éppen Matolcsyra utalva személyi változást javasolt. Járai Zsigmond is azok közé tartozott, akik élesen bírálták a kormány gazdaságpolitikáját, különösen a végtörlesztési projektet.
A múlt héten Járai már nyilvánosság eltt vállalta kritikáit: lemondott a Költségvetési Tanács elnöki posztjáról, majd a Világgazdaság címŐ gazdasági napilapnak azt mondta, hogy Magyarország csak egy gazdaságpolitikai fordulattal tud kilábalni a nehéz helyzetbl, az európai uniós szabályoknak 150 százalékig meg kell felelni, módosítani kell az adórendszert és az elvárásoknak megfelelen a jegybanktörvényt is. Szerinte az egész államapparátust ersebb szakmai alapokra kellene helyezni. Késbb pedig egy televíziós mŐsorban arról beszélt, hogy erre a fordulatra azért nem alkalmas Matolcsy, mert „eléggé elhasználódott a piacon, nagyszerŐ képet tud felrajzolni a pénzügypolitikát illeten, de a pénzügyi irányítást kellene megersíteni”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!