hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arcápolás télen

2012. 01. 26.
Kleopátra szamártejben fürdött, Nofretiti mézes pakolással tartotta fiatalon a bőrét. Ez talán felesleges úri luxusnak tűnik, de mivel bőrünk ki van téve a környezet káros hatásainak (szmog, hideg, szél), ma is szükséges hasonló jókkal tejben-vajban füröszteni.

Arcunk az egyetlen testrészünk, ami még télen is szabadon marad. Mivel ez az, amivel kommunikálunk, jó odafigyelni rá, hiszen ez az első találkozási felület, ami alapján benyomás alakul ki rólunk. Az első huszonöt évig szervezetünk fejlődik, a természet adja a szép bőrt, utána már öregedünk, harmincas éveinkben az életvitelünk, az ötvenes évektől kezdve magunk adjuk meg a szépségét. Meglepő, de ráncainkért 80-90 százalékban a fényviszonyok (UV, nap stb.) a felelősek, és csak 10-20 százalékuk az, amiért a genetikai öregséget okolhatjuk.

A fűtött szoba levegőjének és a téli levegő alacsony páratartalmának szárító hatása van, bőrünk nedvessége csökkenni kezd.  Ilyenkor arcbőrünk kiszárad, húzódik, viszket, irritált és érzékeny lesz. Mindez megfelelő kozmetikai termékek használatával elkerülhető.

A megfelelő arckrém beszerzésekor több szempontot is figyelembe kell venni. Legelső, hogy meg kell határoznunk bőrünk típusát: normál, száraz, kombinált vagy zsíros. Parragh Zsuzsa kozmetikus szerint a krémkiválasztásnál feltétlenül kerüljük az olyan készítményeket, melyekben kőolajszármazék található, mint a paraffinum liquidum, mineral oil (ásványi olaj), petrolatum, vazelin, melyet amúgy széles körben használnak arckrémekben, testápolókban, alapozókban, kőpúderekben, ajakbalzsamokban, rúzsokban és arcmaszkokban.  Ilyen „hatóanyagok" miatt nem tud megfelelően lélegezni a bőrünk, eltömődnek a pórusok, a méreganyagok nem tudnak távozni, és felborul a faggyúmirigyek működése. Ez bőrproblémákhoz vezet: mitesszerek, pattanások, vízhiány, zsírhiány, elpattant hajszálerek és a narancsbőr kialakulásához. Az SPF jelzés UV-b és UV-a fényvédőt jelent, ez viszont jó, ha szerepel az arckrémben. Kisbabák krémezésekor minden esetben csak biotermékeket válasszunk, ide tartozik a popsikrém is. A férfiak sem hagyhatják el a bőrápolást, ugyanúgy szükséges kezelni, mint a hölgyeknek, már megjelentek a drogériákban a „man" arcápolók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!