hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 06. 29. (XVI/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Putyin a Golgotán imádkozott

Több jel is azt mutatja, hogy Oroszország az Egyesült Államok dominanciájának megdöntésére törekszik a Közel-Keleten. Politikai elemzők világszerte érdeklődéssel figyelték az orosz elnök körútját a térségben, ám a tárgyalások nagy része zárt ajtók mögött zajlott. A legfontosabb kérdés, vajon Oroszországnak és Izraelnek sikerül-e továbblépni a gazdasági és kulturális kapcsolatoknál és összebékíthető álláspontot találni a közel-keleti konfliktusokkal kapcsolatban.

Fű szabadon - Állami kézbe kerülne a drogbiznisz

Uruguay kormánya állami kontroll alá vonná a marihuánakereskedelmet – amennyiben a törvénytervezetet elfogadja a kongresszus. A kormány a javaslattal törvényes konkurenciát kíván létrehozni a drogpiacon, a bűnözők kiszorítására és ezzel az erőszakos cselekmények számának csökkentésére hivatkozva.

Tollbamondás - Castro elvtárs elmélkedései

A 86. életévében járó kubai exelnök sosem restelkedett, hogy akár többórás beszéddel foglalkoztassa hallgatóságát, mondandóját a legkülönfélébb érdekfeszítő témákra kiélezve s gyakorta mindennemű jegyzet használatát mellőzve. Az egyik friss, Castro nevével jegyzett cikk többszörös meglepetést tartogat: nem gazdasági vagy politikai témára, hanem a jógázásra fókuszál (bár az nem derül ki, hogy ő maga gyakorolja-e), és legendás bőbeszédűségéhez képest szokatlanul rövid, mindössze hasábnyi terjedelemben.

Elmebeteg vagy politikai harcos?

Saját ügyvédjét is zavarba hozta Anders Breivik beszéde, melyet tíz hete tartó perének végén mondott el. A norvég tömeggyilkos beismerte 77 személy meggyilkolását, a bíróságnak azonban az augusztus végére várható ítélethozatal előtt el kell döntenie, hogy beszámíthatónak tekintik-e – ettől függően börtönbüntetésre vagy kötelező pszichiátriai kezelésre ítélik.

Alap a bántalmazottaknak

40 millió eurós segélyalap létrehozását hagyta jóvá a német szövetségi kormány, amelyből azokat az egykori keletnémet intézetekben nevelkedett fiatalokat szeretnék kárpótolni, akiket éveken keresztül bántalmaztak.  Az alaphoz 2016 júniusáig lehet kártérítési kérelmet benyújtani.

Médiatorpedók a román politikában

Dúl a harc a román elnök és a miniszterelnök között az USL győzelme után. Az elkeseredett küzdelem célja a jelenlegi elnök menesztése alkotmányos keretek között, aminek feltételeit a parlament egy törvénymódosítással már meg is teremtette. A harc mentén egymást érik a botrányok: Victor Ponta miniszterelnököt plágiummal vádolják, miközben letartóztatása során öngyilkosságot kísérelt meg Adrian Nastase korábbi miniszterelnök.

Menekülni készülnek a szír vezetők

Törökország megtorlással fenyegetőzik, miután múlt pénteken Szíria lelőtt egy török katonai gépet, majd egy segítségére siető másikat is a nemzetközi légtérben. Szerdán török tankok sorakoztak fel a szír határ mentén – amennyi-ben szír határsértés történik, megtorlásra kerül sor. Eközben súlyos támadás ért egy Asszad-párti tévécsatornát Damaszkusz közelében.

Menedékre vár a WikiLeaks atyja

Ecuador londoni nagykövetségére menekült Julian Assange, hogy elkerülje kiadatását a svéd hatóságoknak. A WikiLeaks atyja leginkább attól tart, hogy előbb-utóbb az Egyesült Államok bírósága elé kerül, ahol akár halálra is ítélhetik kémkedésért.

Befagyott az arab tavasz

A szalafisták nem értik a viccet, de nem is szeretik – ez derült ki Tunéziában, ahol néhány napja országos zavargássorozat tört ki egy avantgárd művészeti kiállítás miatt. Az országban, amely az arab tavasz bölcsője és sokak szemében mintaállama, ötven százalékkal csökkent a nyugati turisták száma, miután iszlám gárdisták több népszerű szórakozóhelyet feldúltak. De Tunéziában még mindig jobb a helyzet, mint a szomszédos Líbiában, ahol a Kadhafi-rezsim bukása után a beszámolók szerint Szomáliához hasonló anarchia maradt. Észak-afrikai tájkép, csata után.

Belföld

Ráeszmélt a kormány az egyházi költségekre?

Ahogy lapunk az elmúlt hetekben jelezte, időzített bomba ketyeg az iskolaátadások tekervényes ügymenetében, mivel a kormányban még nem tudatosult sem a lehetőséghez jutó egyházak önmérsékletének mértéke (vagy annak hiánya), sem pedig a politikai nagylelkűség költségvetési vonzata. A bomba a hét eleji Fidesz-KDNP-frakcióülés után robbant.

Kövér vs. Wiesel - Botrányos levélváltás

Annak kormánypárti körökben kiemelten örülnek, hogy nem kapott nagyobb publicitást, hogy Nyirő József székelyföldi újratemetési kísérleténél jelen volt egy kormánytag, jelesül Szőcs Géza kulturális államtitkár is. Hisz azt a kormányzati magyarázkodást, hogy csupán kegyeleti aktus volt a megemlékezés, éppen a Fidesz egyik vezetőjének, Kövér Lászlónak és a kormány egyik tagjának, az azóta más okból lemondott Szőcs Gézának a jelenléte teszi bizonytalanná.

„Zsidóbotrány” a Jobbikban

Megosztja a neonácikat az a tény, hogy a Jobbik egyik vezetőjéről a mozgalmon belüli riválisai kiderítették, hogy zsidó ősökkel is rendelkezik. Szegedi Csanád hiába volt az egyik legradikálisabb politikusa a Jobbiknak, most arra kérik a nyilas kuruc.info kommentelői, hogy  „figyelembe véve származását, húzzon el a közéletből mielőbb!"

A Jobbik és az LMP tarol a fiatalok között

Ma nem önfelgyújtással tiltakoznának a fiatalok a fennálló rendszer ellen, hanem szélsőséges eszmékkel. Úgy tűnik, a Fidesz elfordult a fiataloktól, és az űrt a szélsőséges párt tölti be.

Beült razziák

Nem a rendőrség munkatársai szivárogtattak a Vizoviczki-birodalomhoz tartozó szórakozóhelyekben folytatott hétvégi razziák előtt – cáfolta lapunknak Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő az ezzel kapcsolatos sajtóhíreket.

Reszkessetek betörők!

Magyarország negyedik büntető törvénykönyvét fogadta el a parlament. Egyetlen törvény tartal­mazza a büntetőjogi felelősségre vonás pozitív és negatív feltételeit, a kiszabható szankciókat és valamennyi bűn­cselekményt. A kormány­pártok szerint az egységes szabályozás előnye, hogy lehetővé teszi az állam­polgárok számára annak pontos megismerését, hogy mely cselekmények milyen feltételek mellett büntetendőek.

Izraelben nem várják a magyar házelnököt

Nem lesz egyszerű a magyar diplomáciának megoldani a Nyirő-ügy nemzetközi fejleményeit. Természetesen a vihart alapvetően a magyar politikusok – elsősorban Kövér László házelnök – szerepvállalása váltotta ki, a bonyodalmakat azonban kommunikációs malőrök is tovább fokozták.

Hit és értékek

Prohászka, az első hungarista

Prohászka Ottokár, a néhai székesfehérvári püspök politikailag is képviselt modern antiszemitizmusa a két világháború közötti középosztályra, és a rendszerváltás utáni esztendőkben a jobboldali körökre is alapvető hatással volt. A hungarizmus legnagyobb hatású ideológusát napjainkban kormányzati támogatással emelnék piedesztálra, no meg egy emelvényre hatméteres szobrát a XIII. kerületi Lehel téren.

Hír-mozaik

Druidák és jógik a napünnepen

Nélkülük és ellenük - Horthy, Trianon és a zsidóság

Az első világháborút követő forradalmak, a trianoni békediktátum, a kialakuló konzervatív, keresztény-nemzeti berendezkedés új helyzet elé állították a magyar zsidóságot. A politikai elit a kollektív felelősség elve alapján a zsidóságot tette bűnbakká, a „zsidó­kérdés­sel” igyekezett elterelni a figyelmet saját szerepéről, és a valódi megoldásokról. Bibó antidemokratikus nacionalizmusnak nevezte a feudális uralmi szellemmel telített Horthy-rendszert, amely szembeállította a modern nemzeti érzést és a modern demokratizmust.

HÁTTÉR

Sugárzó lehetőség

Néhány éven belül újraindulhat a Mecsek lankái alatt rejlő uránérc kitermelése. Az 500 új munkahelyet teremtő és magas adóbevételekkel kecsegtető beruházás ötlete azonban nem aratott osztatlan sikert.

Nyugodjon békében - Üdülési csekk helyett SZÉP Kártya

Az elmúlt években a széleskörűen felhasználható üdülési csekk tartotta életben a belföldi turizmust, már csak azért is, mert sokaknak ez a támogatás tette lehetővé azt, hogy pár napra vagy egy hétre elmehessenek üdülni nyáron. Az üdülési csekk csak belföldön volt felhasználható, és sokáig béren felüli, adómentes juttatásként kapták a munkavállalók, vagy pedig szociális alapon volt igényelhető.

Vadkempingtől a kanapébérletig

Amikor meg kell húzni a nadrágszíjat, érdemes előre átgondolni, hogyan tudnánk sok pénzt megspórolva ésszerűen megszervezni üdülésünket. Adrienn elmondta lapunknak, hogy már évek óta a Balatonon vállal nyáron munkát barátnőivel, így kötik össze a kellemest a hasznossal: pénzt keresnek és szabadidejükben pihennek, kirándulnak, fürdenek. Elmondása szerint az Adriára is egyre több fiatal tud így lejutni: munkát vállalva nyaralnak.

Nyaralni vágyik a magyar

Nem csökken a nyaralási kedv, évek óta a 18-64 év közötti magyarok háromnegyede tervez valamilyen utazást nyárra a KutatóCentrum felmérései alapján, s ez idén sincs másképp. Belföldön a Balaton, külföldön Horvátország a legnépszerűbb.

A betervezett csőd

Azt mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfő délelőtt, a parlament szakbizottságának meghallgatásán, hogy ez a válság a kormány várakozásaival ellentétben elhúzódó krízis lesz. Ehhez képest alig két hete a CNN hírtelevíziónak adott interjújában ismert magabiztosságával kijelentette, a válságnak márpedig vége.

Lenyomnák a torkukon

Úgy tűnik, továbbra is a németek jóindulatán múlik az eurózóna megmentése. Az unió legerősebb gazdasága nem tud szabadulni ebből az évek óta ráosztott szerepből. Most pedig a nemzetközi pénzügyi szervezetek is egyre nagyobb nyomást helyeznek rá annak érdekében, hogy támogassa a teljes pénzügyi unió és az eurókötvények létrehozását Európában.

Égetik az olajat a szaúdi légkondik

A júniusi OPEC-találkozón Ali Naimi, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere a kitermelési plafon napi 500 ezer hordóval történő emelését javasolta. Aggodalmat keltett ugyanis az amerikai elemzők körében, hogy Szaúd-Arábia saját olajkereslete is növekszik.

Visszafelé a jövőbe

Az alkotmányos államcsíny zsákutcája - ezzel a címmel írt új fejezetet Paul Lendvai publicista Magyarok című történelmi esszésorozatához. A szerző az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta eltelt két évet elemezve Paul Valery francia gondolkodót és költőt idézi, aki a múlt század húszas éveiben azt írta: „Visszafelé megyünk a jövőbe." Lendvai szerint a jelenlegi rezsimre mindig is jellemző volt a kettős beszéd, de a Csurka-temetés kapcsán tett nyilatkozatok „2012 februárjában szokatlanul egyértelműen bizonyították a kormánypárt nyitottságát a radikális szélsőjobboldal felé".

KÁVÉSZÜNET

Gera Zoltán a foci-Eb-ről

„Nagyon magas színvonalú az Európa-bajnokság, a kisebb csapatok is kifejezetten jó meccseket játszottak, a legjobb négy közé pedig szerintem a legerősebbek kerültek" - nyilatkozta a Heteknek Gera Zoltán. A kontinensviadal elődöntőit lapzártánk után rendezték meg.

C. Ronaldo nem csak a labdára érzékeny

Cristiano Ronaldo zselézett haja és túláradó önbizalma még a góljainak csodálattal adózó szurkolókat is megosztja. Az alábbi történet azonban bizonyítja: a portugál zsenit igenis meg tudják indítani mások problémái.

Négylábú terapeuták

„Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló!" - vallotta Jókai Mór. Ám a lovaglás, pláne a saját ló tartása keveseknek adatik meg. Viszont egyre többen vannak olyanok, akik nem kedvtelésből, hanem betegségük vagy lelki állapotuk miatt kerülnek kapcsolatba ezekkel a négylábúakkal. Régi megfigyelés ugyanis, hogy az állatokkal, így a lovakkal való foglalkozás elősegíti egyes betegségek javulását. Erről faggattuk Bozori Gabriellát (kis ké-pünkön), a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának vezetőjét.

Fura randik

Nem jó az embernek egyedül lenni. Ősi igazság, ami a 21. századi ember számára is egyértelmű, holott a trendek és a média igyekeznek meggyőzni róla minket, hogy ez nem feltétlenül van így. Mindenesetre az informatikai korszak embere egyre magányosabb, a kedvelt közösségi portálok egyre nehezebbé teszik a normális kommunikációt, így hát a párválasztásban is fejleszteni kellett a technikán. Az extrém ismerkedési formákat ráadásul a pszichológusok egy része megfelelő elméletekkel is megtámogatja, bár a statisztikák egyelőre nem igazolják a teóriákat.

A függetlenség napja

1776. július 4-én a kontinentális kongresszus megszavazta a Függetlenségi nyilatkozatot, amelynek értelmében tizenhárom amerikai gyarmat kiáltotta ki elszakadását Nagy-Britanniától. A dokumentumot, amelyre a szabadságjogokért küzdők azóta is mintaként tekintenek, 56 államférfi látta el kézjegyével. Közülük mutatunk most be néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Iniesta és Pirlo a menő a parlamentben

A politikusok és politikacsinálók között a dél-európai technikás futball a menő. Legalábbis ez derült ki nem reprezentatív felmérésünkből, hisz az általunk megkérdezett közéleti szereplők a spanyol vagy az olasz válogatottat részesítették előnyben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!