hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menekülni készülnek a szír vezetők
Süllyedő hajó

2012. 06. 29.
Törökország megtorlással fenyegetőzik, miután múlt pénteken Szíria lelőtt egy török katonai gépet, majd egy segítségére siető másikat is a nemzetközi légtérben. Szerdán török tankok sorakoztak fel a szír határ mentén – amennyi-ben szír határsértés történik, megtorlásra kerül sor. Eközben súlyos támadás ért egy Asszad-párti tévécsatornát Damaszkusz közelében.

Hét áldozata volt szerdán az Asszad-párti Ikbarija TV elleni támadásnak, amelyben a szír állami televízió jelentése szerint több újságíró és biztonsági őr vesztette életét. Az első jelentések szerint az áldozatok egy részét elrabolták, majd hidegvérrel kivégezték. Bár nem kizárható, helyi források szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a gyilkosságokat kormányellenes erők követték el.
A Törökország kérésére összegyűlt NATO-ülés a hét elején elítélte a török repülőgép múlt heti lelövését, és támogatásáról biztosította Törökországot, azonban egyértelművé tette, hogy nem kívánnak katonailag beavatkozni. Meg nem erősített  források szerint brit különleges alakulatok lépték át a szír–török határt kedden, és 10 kilométerre behatoltak Szíriába. Az akció célja valószínűleg egy biztonsági zóna létrehozása a szír–török határ mentén, amelyet aztán további nyugati katonai behatolás követhet, és újabb biztonsági zónák létrehozása Szíria más részein. A későbbi hadműveletek alapvetően Szíria, Oroszország és Irán, valamint a Hezbollah reakciójától függenek. Ha a brit benyomulás megerősítést nyer, az közvetlen kihívás elé állítja Moszkvát, miután Putyin elnök ismételten figyelmeztetett, hogy nem fogják eltűrni a Nyugat beavatkozását. Teherán hasonlóan nyilatkozott.
Közben csütörtökön a szír légierő egyik tábornoka, miután megtagadta a Dera városa elleni támadásra kiadott parancsot, MIG–21-es vadászgépével Jordániában landolt, ahol politikai menedéket kapott.
A Daily Telegraph értesülései szerint három másik pilóta is hasonló lépésre készült, de attól tartottak, hogy visszafordítják őket. A légierő a végsőkig hűséges az Asszad-rezsimhez, ezért a tábornok távozása annak a jele, hogy a nemzetközi elszigeteltség, a 15 hónapja tartó harcok és a civilek gyilkolása próbára teszi a katonaság hűségét is. Mostanra a szír vezetőhöz legközelebb álló személyek is a menekülésüket készítik elő titokban. Libanoni és kínai bankokba menekítik pénzüket, és kapcsolatba léptek a nyugati kormányokkal és az ellenzékkel.
Asszad kormányának mindeddig sikerült megakadályoznia a diplomaták kivándorlását, ami a líbiai diktátor, Kadhafi bukását is előre jelezte. Asszad a diplomatákat családtagjaikkal zsarolja, folyamatos titkosszolgálati megfigyelés alatt tartva őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!