hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A függetlenség napja

2012. 07. 05.
1776. július 4-én a kontinentális kongresszus megszavazta a Függetlenségi nyilatkozatot, amelynek értelmében tizenhárom amerikai gyarmat kiáltotta ki elszakadását Nagy-Britanniától. A dokumentumot, amelyre a szabadságjogokért küzdők azóta is mintaként tekintenek, 56 államférfi látta el kézjegyével. Közülük mutatunk most be néhányat, a teljesség igénye nélkül.

A kontinentális kongresszus 1776. július 2-án hagyta jóvá a Függetlenségi nyilatkozat szövegét, a küldöttek pedig két nappal később megszavazták azt. Az írást nyilvánosan először július 8-án olvasták fel Philadelphiában, majd 19-én elrendelték annak pergamenen való rögzítését, amelyet a küldöttek végül augusztus 2-án elláttak kézjegyeikkel.

E nem mindennapi időszakban nem hétköznapi államférfiak formálták Amerika jövőjét. Nem voltak tökéletes emberek, ám olyan alapelveket fogalmaztak meg, amelyek a mai napig mintaként szolgálnak számos nemzet politikusai számára. Az aláírók között olyan neveket találunk, akik később a legmagasabb szintig jutottak. Közéjük tartozott John Adams, aki később George Washington után az Egyesült Államok második elnöke volt. De a történelem színpadára olyan jeles személyiségek is felléptek ekkoriban, mint a polihisztor Benjamin Franklin vagy Thomas Jefferson, aki az Egyesült Államok harmadik elnöke lett, és kétszer is megválasztották.

Függetlenséget most és mindörökké

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!