hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A függetlenség napja

2012. 07. 05.
1776. július 4-én a kontinentális kongresszus megszavazta a Függetlenségi nyilatkozatot, amelynek értelmében tizenhárom amerikai gyarmat kiáltotta ki elszakadását Nagy-Britanniától. A dokumentumot, amelyre a szabadságjogokért küzdők azóta is mintaként tekintenek, 56 államférfi látta el kézjegyével. Közülük mutatunk most be néhányat, a teljesség igénye nélkül.

A kontinentális kongresszus 1776. július 2-án hagyta jóvá a Függetlenségi nyilatkozat szövegét, a küldöttek pedig két nappal később megszavazták azt. Az írást nyilvánosan először július 8-án olvasták fel Philadelphiában, majd 19-én elrendelték annak pergamenen való rögzítését, amelyet a küldöttek végül augusztus 2-án elláttak kézjegyeikkel.

E nem mindennapi időszakban nem hétköznapi államférfiak formálták Amerika jövőjét. Nem voltak tökéletes emberek, ám olyan alapelveket fogalmaztak meg, amelyek a mai napig mintaként szolgálnak számos nemzet politikusai számára. Az aláírók között olyan neveket találunk, akik később a legmagasabb szintig jutottak. Közéjük tartozott John Adams, aki később George Washington után az Egyesült Államok második elnöke volt. De a történelem színpadára olyan jeles személyiségek is felléptek ekkoriban, mint a polihisztor Benjamin Franklin vagy Thomas Jefferson, aki az Egyesült Államok harmadik elnöke lett, és kétszer is megválasztották.

Függetlenséget most és mindörökké

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!