hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin a Golgotán imádkozott
Baráti szavak

2012. 06. 28.
Több jel is azt mutatja, hogy Oroszország az Egyesült Államok dominanciájának megdöntésére törekszik a Közel-Keleten. Politikai elemzők világszerte érdeklődéssel figyelték az orosz elnök körútját a térségben, ám a tárgyalások nagy része zárt ajtók mögött zajlott. A legfontosabb kérdés, vajon Oroszországnak és Izraelnek sikerül-e továbblépni a gazdasági és kulturális kapcsolatoknál és összebékíthető álláspontot találni a közel-keleti konfliktusokkal kapcsolatban.

A hét elején Vlagyimir Putyin villámlátogatást tett a Közel-Keleten Izraelt, a Palesztin Autonóm Területet és Jordániát érintve. Izraeli látogatása során Putyin Simon Peresz köztársasági elnökkel, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, valamint Avigdor Lieberman külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat, amelyekre Izraelben nagy várakozással tekintettek.

Lieberman egy korábbi interjúban nem rejtette véka alá, hogy részükről a fő téma mindenképpen Oroszország Szíriával és Iránnal kapcsolatos politikája lesz. Az izraeli-orosz kapcsolatok szorosabbra fűzésének ugyanis komoly akadálya, hogy Moszkva támogatja a véres Asszad-rezsimet, és az iráni atomprogrammal kapcsolatban is rendre más véleménynek ad hangot, mint a nemzetközi közösség és Izrael, azt hangoztatva, hogy időt kell adni a nemzetközi konfliktus rendezésére.

Izrael ezzel szemben úgy véli,  a további időhúzás beláthatatlan katasztrófákhoz vezethet. Így mind a miniszterelnök, mind a köztársasági elnök egyenesen Putyinnak szegezte ezzel kapcsolatos aggodalmait, miszerint - Netanjahu fogalmazásában - „az iráni nukleáris program halálos fenyegetést jelent legfőképpen Izrael, de a régió és a világ számára is". Netanjahu a megbeszélések után elmondta: Oroszország és Izrael három lehetséges megoldást lát a konfliktusra. Vagy teljesen le kell állítani az országba áramló uránexportot, vagy kivonni az országból a már beszállított uránt is, vagy pedig megsemmisíteni a kumi föld alatti atomlétesítményeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!