hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lenyomnák a torkukon
A németek állják a cechet?

2012. 07. 05.
Úgy tűnik, továbbra is a németek jóindulatán múlik az eurózóna megmentése. Az unió legerősebb gazdasága nem tud szabadulni ebből az évek óta ráosztott szerepből. Most pedig a nemzetközi pénzügyi szervezetek is egyre nagyobb nyomást helyeznek rá annak érdekében, hogy támogassa a teljes pénzügyi unió és az eurókötvények létrehozását Európában.

Miközben az Európai Unió (EU) vezetői egy, a hét végére időzített kétnapos találkozóra készülnek, melyen a fiskális unió kiépítésének lehetőségeiről és a bankok szigorúbb felügyeletéről döntenek, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Christine Lagarde „beállt a németellenes kórusba", és egy sor olyan válságkezelési metódust támogat, melyek lényege a fiskális megszorításoktól való eltávolodás. A június 28-án kezdődő csúcstalálkozón az EU27 vezetői felkérik az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot arra, miként lehet felügyeleti hatósági funkcióval kiegészíteni a jelenleg kizárólag az árst­abilitásért és pénzellátásért felelős Európai Központi Bank (EKB) tevékenységi körét. A döntés ugyanakkor a jelenlegi uniós felügyeleti szerv, az alig másfél éve létrehozott Európai Bankhatóság (EBA) végét jelentheti - kommentálta a programot a Die Welt német nyelvű napilap. Az EKB bankfelügyeleti hatósággá alakítása pedig az első állomás lehet abban a reformfolyamatban, amelynek egyik eleme az úgynevezett „bankunió". A bankunió a közös felügyelet mellett a közös betétbiztosítási rendszer kialakítását is támogatná.

Birgit Reinemund, a német parlament gazdasági bizottságának elnöke egy interjúban a következőképpen reagált a reformok ötletére: „A betétek közös biztosítását európai szinten csak egy hosszú folyamat eredményeként tudom elképzelni. Ha most bevezetnék, akkor nem lenne más, mint a kockázatok elosztása az összes tagállamra. Ezt nem tartom jó megoldásnak."

Lagarde viszont az aktuális „jó rendőr" szerepében határozottan támogatja azokat az intézkedéseket, amelyeket - a németeken kívül! - minden európai vezető hangoztat. Azaz - a bankunió létrehozása mellett - üdvözölné, ha a közös mentőalapból - Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) - finanszíroznák az egyes tagországok államadósságát, államkötvényeket vásárolnának a másodpiacon. Tudvalévő ugyanis, hogy ez a lépés életmentő lehet Spanyolország és Olaszország számára, ahol az államkötvények kamatai már rég elérték az adósságspirálhoz elegendő szintet. Egy ilyen központi felvásárlás (maga az eurókötvények ötlete) viszont sikerrel leszorítaná ezeket a rátákat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!