hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fű szabadon - Állami kézbe kerülne a drogbiznisz

2012. 06. 28.
Uruguay kormánya állami kontroll alá vonná a marihuánakereskedelmet – amennyiben a törvénytervezetet elfogadja a kongresszus. A kormány a javaslattal törvényes konkurenciát kíván létrehozni a drogpiacon, a bűnözők kiszorítására és ezzel az erőszakos cselekmények számának csökkentésére hivatkozva.

„Úgy gondoljuk, hogy a tilalom több problémához vezet Uruguayban, mint maga a drog" - nyilatkozta Eleuterio Huidobro védelmi miniszter. Az uruguayi  kormány a drog előállítása, elosztása és terjesztése fölötti irányítást kívánja megszerezni.

Az előzetes tervek szerint a vásárlókat egy adatbázisban regisztrálnák, s így nyomon tudnák követni, hogy a fogyasztók túllépik-e a megállapított havi keretet (egy hónapban maximum 40 darab füves cigaretta). Azokat, akik túllépik a megengedett mennyiséget, a marihuánakereskedelemből befolyó bevételekből finanszírozott rehabilitációs központokba küldenék.

José Mujica miniszterelnök leszögezte: a törvény nem tenné bárki számára lehetővé, hogy besétáljon a boltba, és megvegye a kívánt adagot. „A kormány határozza meg a minőséget, a mennyiséget és az árakat" - mondta a kormányfő, hozzátéve: „Ha valaki 20 marihuánás cigarettát vesz, min-det el kell szívnia. Nem lesz lehetősége továbbadni."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!