hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Égetik az olajat a szaúdi légkondik

2012. 07. 05.
A júniusi OPEC-találkozón Ali Naimi, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere a kitermelési plafon napi 500 ezer hordóval történő emelését javasolta. Aggodalmat keltett ugyanis az amerikai elemzők körében, hogy Szaúd-Arábia saját olajkereslete is növekszik.

Barack Obama az Iránnal kapcsolatos szankciók tervezésekor a bevált közel-keleti forgatókönyvet követi - írja a The Wall Street Journal katari tudósítója - a kieső iráni olajkínálatot Szaúd-Arábiaival kívánja pótolni. Ha a szaúdiak együttműködnek, akkor elkerülhető az olaj­ár-robbanás, mely nyilvánvalóan komoly fejtörést okozna Obamának a választási kampányban. A Financial Times szerint Szaúd-Arábia tulajdonképpen az Egyesült Államok „olaj-jegybankja": rajta keresztül úgy szabályozható a kínálat, hogy a piaci ár stabil maradjon.

Csakhogy a régi jó stratégia nem számolt az „olajbank" saját gyarapodó igényeivel. Mert bár Kína erősödő olajéhsége közismert (kereslete 2000 és 2010 között mintegy 90 százalékkal emelkedett), meglepő módon rögtön utána következik a sorban Szaúd-Arábia a maga 75 százalékos növekedésével.  Az általa kitermelt napi 2,8 millió hordó nyersolajnak a negyedét maga használja fel, ezzel a világ hatodik legnagyobb fogyasztójának számít.

A brit The Economist elemzői három fő okkal magyarázták, miért emelkedik tendenciózusan a Perzsa-öböl államainak olajfogyasztása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!