hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menedékre vár a WikiLeaks atyja

2012. 06. 29.
Ecuador londoni nagykövetségére menekült Julian Assange, hogy elkerülje kiadatását a svéd hatóságoknak. A WikiLeaks atyja leginkább attól tart, hogy előbb-utóbb az Egyesült Államok bírósága elé kerül, ahol akár halálra is ítélhetik kémkedésért.

Julian Assange a múlt hét elején folyamodott politikai menedékért Ecuador nagy-britanniai követségéhez, miután a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította kiadatási ügyének újratárgyalását. Ha a latin-amerikai ország nem fogadja be, a WikiLeaks alapító-főszerkesztőjét kiadják Svédországnak, ahol korábban elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával folyik ellene nyomozás.
2010 augusztusában svédországi látogatása során két nő nemi erőszakkal vádolta meg Assange-ot. A férfit decemberben tartóztatták le a brit hatóságok, Assange azóta is küzd a svédeknek való kiadatás ellen. Állítása szerint a vádak alaptalanok: jogi vesszőfutása nem más, mint a hatalom megtorlása, amiért  a WikiLeaks szupertitkos diplomáciai dokumentumokat hozott nyilvánosságra.
Az ecuadori hatóságok még nem döntöttek a kérdésben, de nem zárkóznak el a lehetőségtől, hogy Assange-nak menedéket nyújtsanak. Jorge Leon ecuadori politológus szerint Rafael Correa elnöknek a jövő februári választásokra készülve kifejezetten jól jönne, ha Assange-nak menedéket nyújtana az ország, mivel az erősítené baloldali, Amerika-ellenes imázsát. Az Amerika-ellenesség egyébként több latin-amerikai országgal is érdekközösségbe állítaná a WikiLeaks alapítóját.
Amíg Quitóban folynak az üggyel kapcsolatos tárgyalások, Assange továbbra is a nagykövetség londoni épületében tartózkodhat. A brit rendőrség ugyanakkor bejelentette: ismét letartóztatják, amint elhagyja a nagykövetséget, mert nem tartotta be feltételes szabadlábra helyezésének kikö­téseit, és elhagyta kijelölt tartózkodási helyét. Az újságíró attól tart, hogy a svédek kiszolgáltatják az Egyesült Államoknak, ahol viszont kémkedésért kerülhetne a vádlottak padjára. Ez esetben története – elméletileg – akár halálbüntetéssel is végződhet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!