hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszafelé a jövőbe
Paul Lendvai Horthy árnyékáról és a kudarcok áráról

2012. 07. 05.
Az alkotmányos államcsíny zsákutcája - ezzel a címmel írt új fejezetet Paul Lendvai publicista Magyarok című történelmi esszésorozatához. A szerző az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta eltelt két évet elemezve Paul Valery francia gondolkodót és költőt idézi, aki a múlt század húszas éveiben azt írta: „Visszafelé megyünk a jövőbe." Lendvai szerint a jelenlegi rezsimre mindig is jellemző volt a kettős beszéd, de a Csurka-temetés kapcsán tett nyilatkozatok „2012 februárjában szokatlanul egyértelműen bizonyították a kormánypárt nyitottságát a radikális szélsőjobboldal felé".

Egy Wass Albert-kötet van itt az asztalon, ahogy leültünk beszélgetni. Nyírőt is olvas mostanában?

- A Wass Albert-könyvet egy antikváriumban vettem, Nyírőt pedig már gyerekkoromban ismertem. Tizenéves fiúként vettem vagy kaptam; édesanyám és nagyszüleim erdélyiek voltak, Székelyföldön éltek, tehát a témák közel álltak hozzám. Az már akkor kiderült, hogy nem egy nagy író, de hogy fasiszta lett, azt én is csak utólag tudtam meg.

Minek tulajdonítja, hogy hirtelen ilyen vihar tört ki Nyírő körül?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!