hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elmebeteg vagy politikai harcos?
Tárgyalás után, ítélet előtt

2012. 06. 29.
Saját ügyvédjét is zavarba hozta Anders Breivik beszéde, melyet tíz hete tartó perének végén mondott el. A norvég tömeggyilkos beismerte 77 személy meggyilkolását, a bíróságnak azonban az augusztus végére várható ítélethozatal előtt el kell döntenie, hogy beszámíthatónak tekintik-e – ettől függően börtönbüntetésre vagy kötelező pszichiátriai kezelésre ítélik.

Breivik az egész tárgyalás alatt kifejezéstelen arccal hallgatott, néha hátborzongatóan elmosolyodott, miközben rémtetteiről volt szó. Beismerte, hogy robbantást hajtott végre Oslóban, majd Utoya szigetén lövöldözött a tinédzser táborozók között, így 77 személyt mészárolt le brutális módon tavaly júliusban. A tárgyalás első napján egyszer elsírta magát, de csak azért, mert levetítették azt az általa készített videót, amely a keresztes lovagok harcának  aktualizálásával mutatta be saját harcát a multikulturális világ és az iszlamisták ellen.
Breivik a mészárlást „szükséges rossznak” nevezte. „Nem ismerem el bűnösségem – mondta a bíróság előtt. – A né­pem, a vallásom és az országom érdekében cselekedtem. Éppen ezért a felmentésemet kérem.” Felszólalása előtt az érintett családok tagjai tüntetőleg kivonultak. Breivik továbbá arra figyelmeztetett, hogy még többen fognak elindulni az általa megkezdett úton. Ezek az ellenállási harcosok a jövőben „akár 40 ezer gyilkosságért lesznek felelősek” – jelentette ki beszédében, amely még ügyvédjét is annyira sokkolta, hogy védőbeszédében csak a bírónő kifejezett utasítására tért rá a védelem témájára. „Bocsánat, elfelejtettem. Itt van a jegyzetemben” – szabadkozott. 
„Számomra ez nem arról szól, hogy ő elmebeteg vagy sem. Az a lényeg, hogy soha többé ne kerüljön szabadlábra” – nyilatkozta az egyik 16 éves áldozat anyja. Az ítélethozatal fő szempontja a bíróság számára éppen ez lesz: amennyiben Breiviket elmebetegnek nyilvánítják, kényszergyógykezelésre ítélik, és – bár a börtönt elkerüli – egész további életét egy pszichiátriai intézetben kell leélnie. Ha azonban normálisnak tekintik, és ennek alapján ítélik el, a hatályos norvég törvények szerint legfeljebb 21 év börtönbüntetést kaphat.
Ennek tudatában érthető az az abszurd helyzet, hogy a védő – a vádlott emberi jogaira és a tetteiért való felelősségvállalás jogára hivatkozva – a börtönbüntetésért kardoskodik, miközben az ügyész Breiviket elmebetegként inkább pszichiátriai kezelésre küldené. A két független szakértői bizottság véleménye eltért Breivik elmeállapotát illetően: az egyik paranoid skizofréniát állapított meg, míg a másik beszámíthatónak és börtönbüntetésre alkalmasnak találta. Amennyiben a bíróság a börtön mellett dönt, Breivik még a maximálisan kiszabható ítélettel is 54 évesen újra szabadon járhat. Mindez nem véletlenül aggasztja a túlélőket, a hozzátartozókat és az egész norvég közvéleményt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!