hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kövér vs. Wiesel - Botrányos levélváltás

2012. 06. 28.
Annak kormánypárti körökben kiemelten örülnek, hogy nem kapott nagyobb publicitást, hogy Nyirő József székelyföldi újratemetési kísérleténél jelen volt egy kormánytag, jelesül Szőcs Géza kulturális államtitkár is. Hisz azt a kormányzati magyarázkodást, hogy csupán kegyeleti aktus volt a megemlékezés, éppen a Fidesz egyik vezetőjének, Kövér Lászlónak és a kormány egyik tagjának, az azóta más okból lemondott Szőcs Gézának a jelenléte teszi bizonytalanná.

Több kormánytaggal és kormánypárti politikussal beszélve az a kép rajzolódik ki, hogy a helyzetet egyedül Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tudná megoldani, de csak úgy, ha nyilvánosan elhatárolódik a több évtizedes barátjától és harcostársától, Kövér Lászlótól, amire nem sok esélyt látnak. Ráadásul a Fidesz elmúlt évekbeli kultúrpolitikai „építménye" sem engedi, hogy nyilvánosan szembe menjen a pártelnök az újdonsült Nyirő-kultusszal, mert akkor Wass Albertet is újra kell értelmeznie, sőt, a nacionalista irodalommal való kapcsolatát is felül kellene bírálnia a pártnak. A párt „szabadságharcos" politikájába azonban a „külföldi hatalmak" által kikényszerített önkritika nehezen férne bele.

A Fidesz kulturális politikáját is alakító kormánypárti forrásunk azt magyarázta a Heteknek, hogy a Fidesz az elmúlt évtizedben engedte, hogy az irodalmat ismerők körében (és informátorunk által) nem nagyra tartott Wass Albertet „felfedezze" magának a jobboldali tábor. Ennek elsősorban szavazatmaximálási okai voltak, forrásunk szerint a többség inkább Márai Sándor és a többi elismert polgári író oldalán áll, de „megtűrték" az új hangokat is. Ma sem tartja senki veszélyesnek a Wass-kultuszt.  Nyirő József - akit forrásunk egyébként íróként kicsit többre tart, mint Wasst - többnyire ismeretlen volt a Fidesz köreiben.

„Kövér csak segíteni akarta székelyföldi barátja, Szász Jenő polgármesteri kampányát. Ha nincs ez a botrány, akkor senki sem tudja Budapesten, hogy volt egy ilyen nevű író. Ha valaki mégis ismerte, az aztán végképp nem tudta, hogy Nyirő  tagja volt a nyilas parlamentnek" - fejtegette lapunknak egy kormánytag, aki szerint Kövérnek fogalma sem volt, milyen lavinát indít el, amihez az is hozzájárult, hogy Romániában kormányváltás történt, és az új szociáldemokrata hatalomnak kapóra jött a botrány kirobbantása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!