hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tollbamondás - Castro elvtárs elmélkedései

2012. 06. 29.
A 86. életévében járó kubai exelnök sosem restelkedett, hogy akár többórás beszéddel foglalkoztassa hallgatóságát, mondandóját a legkülönfélébb érdekfeszítő témákra kiélezve s gyakorta mindennemű jegyzet használatát mellőzve. Az egyik friss, Castro nevével jegyzett cikk többszörös meglepetést tartogat: nem gazdasági vagy politikai témára, hanem a jógázásra fókuszál (bár az nem derül ki, hogy ő maga gyakorolja-e), és legendás bőbeszédűségéhez képest szokatlanul rövid, mindössze hasábnyi terjedelemben.

Castro több mint három évtizedes aktív hatalomgyakorlást követően 2008-ban vonult vissza betegségére hivatkozva, ez azonban nem jelentett akadályt, hogy az államsajtó a továbbiakban többoldalas cikkekben adjon teret nézeteinek – ha már az élőbeszédtől önmegtartóztatásba vonult.
Az elmúlt hetekben azonban feltűnően tömören adja közre észrevételeit. A kurta, rejtélyes és következetességre nem túlzottan törekvő cikkekben olykor a régi szép idők pályatársait emlegeti fel: adott esetben a 15 éve halott egykori kínai vezetőt, Teng Hsziao-pinget („Azt mondotta ő: Kuba büntetést érdemel – neve ne is említtessék”), a szintén elhunyt Erich Honecker volt keletnémet vezetőt („az általam ismert legforradalmibb német”), a névtelenségre és megvetésre kárhoztatott néhai szovjet pártfőtitkárt („pár hörpintésnyi vodkáért eladta a lelkét”). Mindezt megelevenedő és csapongó nosztalgiával, bár a Castrótól megszokott, konfliktusokra kihegyezett mondandó sokszor túl homályos, vagy a megidézett célszemély túlságosan is halott, hogy a csatabárdot kellően előáshatná szavaival.
Egy-egy röpke írás erejéig Fidel Castro tolla elidőzik a jógázás mellett többek között akár a gazdálkodás témáján is, a zárszóban nyíltan felfedve néhány kipécézett növény pontos tápértékjellemzőit vagy különös gyógyhatásuk mibenlétét – így adva valódi fordulatos befejezést az amúgy politikai témát feszegető tárcáknak.
Castro március óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, amikor is XVI. Benedek pápa látogatása alkalmából tűnt fel egy videofelvételen, meglehetősen törékeny, még a járáshoz is gyenge egészségi állapotban. Orvosi vélemények szerint a volt elnök, jóllehet már nem elég összeszedett, hogy igazi, élőszavas elmélkedésekre ragadtassa magát, arra szemlátomást nem készült még fel, hogy felhagyjon a beszéddel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!