hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 10. 26. (XVI/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Romney néz, Obama üt

Új fogalommal gazdagította az angol nyelvet Barack Obama, aki az utolsó televíziós vita előtti napon azt mondta, hogy republikánus ellenfele viselkedését csak egy szóval tudja jellemezni: „Romnézia”. Az új összetétel Mitt Romney nevéből és az emlékezetkiesést jelentő amnézia szóból keletkezett – vélhetően a demokrata kampánystáb egyik ötletelésén. Az elnök ugyanis olyan politikusnak tartja Romneyt, aki folyamatosan változtatja álláspontját. Az Obama-stáb ezzel magyarázza, hogy a televíziós vitákban a republikánus kihívó megfordította a kampány addigi menetét.

Magáncégek az iráni rezsim mögött

Olajexportja megszüntetésével fenyegetőzik Irán arra az esetre, ha a nyugati szankciók erősödnének. Az iszlám köztársaság olajipari minisztere szerint elkészültek már a tervek az ország olajbevételek nélküli irányítására. Október közepén az EU új szankciócsomagot fogadott el Iránnal szemben, amely a bankszektort, a pénzügyi intézményeket, a gázexportot, az ipart és az egészségügyet érinti. Eközben egyre hosszabb azoknak a magánembereknek és kis magáncégeknek a listája, amelyek az embargót kijátszva támogatják az iráni rezsimet.

A francia Obama

Új pártfőtitkárt választott Franciaországban a hatalmon lévő Szocialista Párt Toulouse-ban tartott konferenciáján, október 18-án. A fekete apától és fehér anyától származó Harlem Désir (képünkön középen) elsöprő többséggel került abba a pozícióba, ahonnan akár egyenes út vezethet 2022-ben a francia elnöki székbe.

Megrázó ítélet a földrengésperben

Gondatlanságból elkövetett emberölésért küldte rács mögé az olasz bíróság azokat a szakértőket, akik minimalizálták a 2009-es olaszországi földrengés veszélyét. A nem kellő felkészültség miatt több mint háromszázan vesztették életüket, és több tízezren váltak hajléktalanná.

Európa nyomában - Kendőtörvény Oroszországban is?

Ellenzik az orosz hatóságok a muzulmán vallású lányok teljes alakját elfedő öltözet viselését az iskolákban, kompromisszumos megoldásként viszont a fejkendőt engedélyezték. Putyin elnök európai mintákra hivatkozva támasztotta alá a tilalmat, a húszmilliós oroszországi muzulmán népesség miatt azonban megegyezést keresett. Az orosz törvényalkotásban is megkerülhetetlen kérdés lett az iszlám jelenléte.

Az ügyvéd halála

Lassan három éve halott Szergej Magnyitszkij, de még mindig nem csitultak a diplomáciai hullámok az Hermitage Capital egykori ügyvédje körül. Halálának körülményeit a napokban vizsgálja a bíróság Moszkvában, de úgy tűnik, az igazság felderítése helyett inkább annak eltussolása a cél.

Épül a Mo Jen-kultusz

Alig egy héttel az után, hogy Mo Jen, az első kínai Nobel-díjas író átvette a rangos elismerést, a helyi hatóságok százmillió dolláros beruházással tervezik kultúrkegyhellyé alakítani álmos kis szülőfaluját. A helységet, ahová máris özönlenek a turisták, ezentúl „Mo Jen Kulturális Élményközpontnak” neveznék.

Saját emberei hallgatták le a román elnököt

Vizsgálatot indított a romániai Legfelsőbb Bírói Tanács annak kiderítésére, miként szivároghatott ki a sajtóba a Traian Basescu államfő és Sorin Blejnar, a román adóhatóság (ANAF) volt vezetője közötti telefon­beszélgetések átirata. A 2010 augusztusában folytatott beszélgetéseket a Blejnar ellen korrupciós gyanú miatt nyomozó ügyészség hallgatta le. Az ügy pikantériája, hogy a román titkosszolgálatok elvileg a román elnöki hivatal hatáskörébe tartoznak, így vezetőjük maga a román államelnök.

Bűnözők vagy üldözöttek?

Újra forrnak az indulatok a Kanadában menedékjogot kért romák körül. A Kanadai Határszolgálati Hivatal (CBSA) megvizsgálta a 2010 és 2011 között bebörtönzött magyar származású romák hátterét, és arra a következtetésre jutott, hogy tenni kell a szerintük megtervezett, és emiatt igen veszélyes bevándorlási hullám ellen. A roma jogvédők megalapozatlan vádaskodás és rasszizmus miatt bírálják a hivatalt.

Belföld

Bajnai Gordon ernyője

Két és fél milliós szavazótábort szeretne összehozni a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 politikai mozgalom. Ez akár kétharmados győzelmet, és ezáltal a Fidesz-féle alaptörvény átírásának a lehetőségét jelentheti az ellenzéki erőknek, de ehhez Bajnaiéknak közel egymillió új szavazót kell szerezniük a meglevő másfél milliós baloldali táborhoz.

„Ostoros” Zagyva Gyula prezentációja

Ítélethirdetésre érkezett a szép számú érdeklődő a sajtó munkatársaival egyetemben a Budapest Környéki Törvény­székre, hogy meghallgassák a zaklatással vádolt Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő – az emberi jogi bizottság tagja –, valamint társa elleni büntetőperben elhangzó ítéletet. Erre és a perbeszédekre azonban nem került sor Zagyva ügyvédjének távolmaradása miatt. Sz. Attila, a vádlott tanúja meghallgatásával, valamint Zagyva karikás ostoros prezen­tációjával folytatódott a per.

A nagy számháború

Nagyon régen mozgatott meg ennyi embert Budapesten egy nemzeti ünnep. Október 23-án igazi számháború tört ki, amelyet persze mindenki megnyert. Riportereink arra voltak kíváncsiak a tömegben, hogy kik lehetnek és hogyan gondolkodnak azok, akik egy napsütéses őszi napon a piknikelés helyett a hard core politikát választották.

Lázár balesete

Elaludt vagy rosszul lett és a szalagkorlátnak ütközött az a nő, aki életét vesztette a Lázár János államtitkárt szállító kisbusszal történt ütközésben. Az eddigi információkból úgy tűnik, a baleset inkább a körülmények tragikus összjátékának, mint a politikus és/vagy sofőrje felelőtlenségének tudható be.

14 millió fiatal munkanélküli

Soha nem látott mértékben megnőtt az ifjúsági munkanélküliség Európa-szerte. Magyarország a legnehezebb helyzetűek között van a maga 28 százalékos mutatójával. Az Eurofound jelentése szerint a fog­lal­koz­tat­hatóság növelése érdekében maximalizálni kellene az oktatásba, képzésbe történő beruházásokat.

Kormányzói hitelvek

A krisztusi igazságosság érvényesülése az ország vezetésében - milyen evangelizációs lehetőség van a közigazgatási munkában? Ezzel a címmel tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) nyíregyházi tagozatánál Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. A civilben református lelkész szerint a politikában olyan emberekre van szükség, akik a közjóért folytatott tevékenységükkel Isten dicsőségét szolgálják.

Hit és értékek

Titanic helyett Noé bárkája

Hollywoodban régi-új témát választottak a nagy filmgyártó cégek. A tucatnyi szuperhősről szóló mozifilm után a következő években futószalagon készülnek bibliai történetekről filmeket forgatni. Képregényhősök helyett bibliai szereplők kerülnek a vászonra: Noé, Mózes (egyszerre két változatban is), Káin, Dávid, Pilátus, Mária és Góliát lesz a főhős, olyan stúdiók kivitelezésében, mint a Warner Brothers, 20th Century Fox és a Paramount Pictures. A váltás oka csak részben az, hogy Mózes könyvei után nem kell jogdíjat fizetni, és Dávid alakja sincs lekötve egyetlen stúdiónál sem. A rendezők szerint a bibliai történetek a csúcstechnológia után kiáltanak, és mondanivalójuk is minden generációt meg tud szólítani.

A nyolcvanéves Szaúd-Arábia története (1. rész)

Sok új állam jött létre a huszadik században, de csak egy olyan van közöttük, amelyik a nincstelenségből kitörve olyan befolyásra tudott szert tenni, mint Szaúd-Arábia. A sivatagi királyság nyolcvan éve, 1932. szeptember 23-án alakult meg, de ekkor még csak egy maroknyi brit és amerikai hírszerzőn, valamint olajkutatón kívül senki nem sejtette, hogy az új állam milyen hatással lesz a világtörténelemre. Szaúd-Arábia első uralkodója néhány ezer dolláros baksisért írta alá az első koncessziókat. Nem telt bele egy évtized, és ibn Szaúd palotájában már egymásnak adták a kilincset Roosevelt, Churchill és Hitler képviselői.

HÁTTÉR

Gera Zoltán: Van még tartalékunk a sikerhez

Egervári Sándor kinevezése utáni első lépését Anglia felé tette meg, hogy Gera Zoltánt újra a válogatott soraiba kormányozza, és mielőbb ráadhassa a csapatkapitányi karszalagot. Gera Zoli ezt a tisztséget, feladatot a tőle megszokott elhivatottsággal tölti be. Két súlyos sérüléséből visszatérve első bajnokiján a Liverpoolnak bombagólt lőtt, majd a világbajnoki selejtezőn az észt és a török válogatott elleni győztes csapatnak ismét a vezéregyénisége volt.

A Millának van egy zsarolási potenciálja

A tüntetés előtt azt mondta, ha csak tízezren lesznek a Szabad sajtó útján, a Millának vége. Most, a rendezvény után melyek az első benyomásai?

Irodalmi kulcslyuk

Új műfaj első képviselője hazánkban Nyáry Krisztián nemrég kiadott könyve: Így szerettek ők – magyar irodalmi szerelmeskönyv. Mégsem szerelmes versek gyűjteménye, és nem is „hálószobatitkok” kiteregetése, inkább egy sajátos szempontú irodalmi körkép, mely irodalmi nagyságaink életrajzából házasságaik, párkapcsolataik történetét emeli ki. Külön érdekessége, hogy a Facebook virtuális terében született, és már kiadása előtt a Bookline előjegyzési listájának élére ugrott, meglepő példáját adva ezzel internet és könyvkiadás új típusú együttműködésének.

Korona és hárem

Kora ősz a szarvasbőgés és a szarvasnász ideje. Ez az időszak azonban a vadászok számára is különleges, hiszen eddigre a bikák már „felrakták” akár 8-10 kilósnál is nehezebb, jelentős értéket képviselő fejdíszüket. Gemencen jártunk, Európa egyik leghíresebb vadászparadicso­mában.

Árverés és átverés

„A végrehajtó kigyúrt emberei megfenyegettek, hogy kezemet-lábamat törik, ha megpróbálom megakadályozni az árverést” – emlékszik vissza M. Nikolett arra a napra, amikor elárverezték ingatlanját, melyet még édesapja épített a családnak. Egy civil szervezet szerint Nikolett csak egyike annak a több ezer sértettnek, akik korrupt végrehajtók áldozatai lettek. Hivatali visszaélés, kényszerítés, garázdaság, okirat-hamisítás, sikkasztás, hatóság félrevezetése – csak néhány azok közül a büntetőügyek közül, melyek önálló bírósági végrehajtók ellen vannak folyamatban. A Magyarországon dolgozó mintegy 200 végrehajtóból jelenleg 18-20 ellen folyik eljárás, ám a szakmai kamara az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem kezdeményezi felfüggesztésüket a jogerős bírósági ítéletig.

Mese és valóság

Az ATV-nek abban a riportjában, amelyet még október 23-a előtt készített a tüntetésekre készülő táborokról, egy Orbán-szimpatizáns hölgy átszellemült mosollyal lelkesedte bele a kamerába: „ Ő a mi Árgyélus királyfink, aki legyőzi a sárkányt.” Ez a mondat mintegy esszenciális kifejezése volt mindannak, amit legodaadóbb hívei a miniszterelnök iránt éreznek; mesehősként, afféle mítikus alakként él a képzeteikben, túl a hétköznapi valóságon, a racionalitás világán, a földhözragadt viszonyokon.

‘56 egy párizsi gyermek szemével

1956-ban tízéves voltam. Pont ez az a kor, amikor az események mélyen belevésődnek az ember emlékezetébe. A bátyám éjjel épp egy tüntetésről tért haza, amely a francia kommunista párt és a L’Humanité kommunista lap székhelye előtt zajlott, édesapám viszont dühösen dobott ki két L’Humanité-árust, akik az eső elől a kapualjba húzódtak be. A lap, megfeledkezve a lengyel események megítélésében egy héttel azelőtt elkövetett hibájáról, ismét hamisan értékelte a helyzetet: a magyar felkelőket mint a hitleri hadsereg volt szövetségeseit becsmérelte.

Vérgőz és becstelenség

Ha „ordenáré zsidózás” műfajban osztottak volna helyezéseket az idei október 23-i megemlékezések kapcsán, azt garantáltan a Pax Hungarica Mozgalom (PHM) és a Betyársereg által közösen szervezett, Corvin közi megemlékezés nyerte volna. Tyirityán Zsolt, főbetyár felszólalása második percében már torkaszakadtából azt üvöltözte: „Antiszemita volt a magyar forradalom? Igen, az volt. De miért? Mert Rákosi Mátyás mi volt? Zsidó! Gerő Ernő mi volt? Zsidó? Egytől egyig azok voltak” – zengett a szózat, melyhez a néhány száz fős közönség folyamatos füttykoncertje szolgáltatta a zümmögő kórust. Majd érkezett a cseppet sem költőinek szánt kérdés: „És Dániel Péter micsoda?” A beszédből az is kiderült: Tyirityán „gyűlöli ezt a fajtát” és arra vár, hátha lesz megint egy kormány Magyarországon, aki „ezt a fajtát újra marhavagonokba rakná”.

Koszovói határok mentén

Azt olvasom az önök újságában, hogy Koszovó elnyerte teljes függetlenségét. Miközben – ahogyan önök is írták – számos ország még nem ismerte el a függetlenségét, és ha jól tudom, még az ENSZ-nek sem tagja. Ez engem, mint határon túli magyart is irritál, hiszen tudom, hogy a nagyhatalmak mit műveltek a hazámmal Trianonban.

KÁVÉSZÜNET

Garázsból a tőzsdére

A cég története hivatalosan 73 éve kezdődött, amikor 1939. január 1-jén két, a Stanford Egyetemen végzett fiatalember, Bill Hewlett és Dave Packard megalapították közös cégüket a kaliforniai Palo Altóban. A vállalkozás a Hewlett-Packard (HP) nevet kapta. Packard házának garázsában kezdték tevékenységüket, és utólag elmondható, hogy ez mind a cégük, mind a környék számára óriási felemelkedés kezdetét jelentette.

Lábtól melegszik a fej

Egyre nagyobb teret kap a mindennapjainkban a környezettudatos gondolkodás. Jó hír, hogy a formatervezők is ezen a nyomvonalon haladnak, úgyhogy ma már a környezettudatosság és a szép megjelenés nem zárja ki egymást.

Diétázók útvesztői

A táplálkozásra vonatkozó információk elárasztanak bennünket. Vajon mi a helyes irány? Vegyük komolyan őket, vagy engedjük el a fülünk mellett?  Kisa Judit dietetikussal beszélgettünk arról, hogy milyen a szakember szemével eligazodni a diétás irányzatok között. Judit hosszú időn keresztül volt a Semmelweis Egyetem Radiologiai és Onkoterápiás Klinikájának dietetikusa, ezenkívül pedig számos táplálkozással kapcsolatos könyv és szakácskönyv szerzője. Egészségkonyha-tanfolyamokat vezet, ­és többek között a Tűzmadár Alapítvány daganatos betegeit segíti étkezési tanácsaival.

Kutyafrizbi

Napjainkra egyre népszerűbb hazánkban is a kutyás frizbi sport, ám az ilyen világbajnokságok történetében eddig még magyar versenyző, sőt európai játékos sem állhatott a dobogó legfelső fokán. Zsíros József és Seesco kutyája kiutazott az Egyesült Államokba, a Hyperflite Skyhoundz 2012 világversenyre, hogy a távolsági-pontossági futamban diadal­maskodjanak. Céljukat siker koronázta. A világelső páros „emberi” tagjával, Zsíros Józseffel beszélgettünk.

A pénz mindent visz

Már DVD-n is látható J. C. Chandor rendező Krízispont című intelligens filmje a pénzről, illetve a pénzt szolgáló emberről.

A Nyugat veszedelmei

Manapság amerikaiként Isztambulba menni nem életbiztosítás. Főként, ha három autónyi albán nehézfiú tapad az emberre, hogy elégtételt vegyen. Ám hősünk, a kiszolgált CIA-ügynök (továbbra is) jó karban van, így a játszma legalább kétesélyes. A nagysikerű Elrabolva című film folytatása ismét többet nyújt az akciófilmek sablon-kelléktáránál. Bár most szerényebb mértékben.

A feleségüknél is többet tud a focistákról

Világfutballista, edző, sokszoros exférj, és most még könyvet is írt – így harangozta be a német Süddeutsche Zeitung Lothar Matthäus önéletrajzi könyvét. Az aranylabdás futball-legenda botrányszagú részleteket közölt a magyar válogatott thaiföldi útjáról, és őszintén vallott négy tönkrement házasságáról is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!