hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diétázók útvesztői
A magyaros ételek is lehetnek egészségesek

2012. 11. 02.
A táplálkozásra vonatkozó információk elárasztanak bennünket. Vajon mi a helyes irány? Vegyük komolyan őket, vagy engedjük el a fülünk mellett?  Kisa Judit dietetikussal beszélgettünk arról, hogy milyen a szakember szemével eligazodni a diétás irányzatok között. Judit hosszú időn keresztül volt a Semmelweis Egyetem Radiologiai és Onkoterápiás Klinikájának dietetikusa, ezenkívül pedig számos táplálkozással kapcsolatos könyv és szakácskönyv szerzője. Egészségkonyha-tanfolyamokat vezet, ­és többek között a Tűzmadár Alapítvány daganatos betegeit segíti étkezési tanácsaival.

Minden kornak megvannak a maga betegségei. Most a 21. században megszaporodott azon betegségek száma, amelyeket a szakemberek egyértelműen a táplálkozásunkban lappangó rossz szokásokra vezetnek vissza (cukorbetegség, allergiák, szív- és érrendszeri problémák stb.). Tényleg elrontunk valamit?

– A fent említett betegségeket szokták civilizációs betegségeknek is hívni. Régen is előfordultak (például a két háború között), csak sokkal kisebb számban, és a gazdagok betegségének hívták őket. Gyakoriságuk már akkor is visszavezethető volt a táplálkozási és életmódbeli szokásokra. Régen a mezőgazdaságban dolgozók télen naponta kétszer ettek, majd amikor eljött a dologidő, naponta 3-4 alkalommal is. Húst ettek, de keveset, hetente 1-2 alkalommal. Jómódban élőknél viszont már akkor jelentkeztek a mai kor betegségei. Az egyik fontos dolog az, hogy ételeinket olyan alapanyagokból készítsük, melyek természetesek, idényjellegűek, és mentesek a túlzott élelmiszeripari feldolgozástól. Sokan nem gondolják, de az egészséges táplálkozás már a bevásárlással kezdődik.

A táplálkozási szokásokat illetően a magyar emberek nemzetközi viszonylatban hol foglalnak helyet? Étkezési tradíciónkban mit kell meghagyni, és mit kell elhagyni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!