hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Nyugat veszedelmei
Liam Neeson - Taken 2

Manapság amerikaiként Isztambulba menni nem életbiztosítás. Főként, ha három autónyi albán nehézfiú tapad az emberre, hogy elégtételt vegyen. Ám hősünk, a kiszolgált CIA-ügynök (továbbra is) jó karban van, így a játszma legalább kétesélyes. A nagysikerű Elrabolva című film folytatása ismét többet nyújt az akciófilmek sablon-kelléktáránál. Bár most szerényebb mértékben.

Az alapfilm fő ereje a rádöbbenés drámája volt: a kellemes nyugati életforma mily könnyen és naiv módon esik áldozatul a „kelet” nomád vadságának; jólét és lazaság után iszonyatos rabszolgaság a leánykereskedők mocskos kamráiban. Ez akkor vészjelzésként hatott. S nem csak lányos szülők számára.

Egy másik, most is kijátszott hatáselem a személyes érintettség vonzása. Mert azonosulni a szereplőkkel nagyon tudunk, ha családjuk kerül veszélybe, és készek azt megmenteni. Akkor igazán velük vagyunk. A kulcs nem a sorozatos erőszak látványában, hanem a kis dolgokban van, például Liam Neeson aggódó és elszánt arcának rezdüléseiben. Ugyan­ez a két film számos kigyúrtabb – ám sziklaarcú – akció­sztárral nem működött volna.  Bár ami azt illeti, a 60 éves, a Schindler listájának címszerepében közismertté lett ír színész is „szálkásított” valamennyit. Igaz, ő mindig szigorúan védekezésből öl.

Bryan exügynök immár magántest­őrként pár napig Isztambulban külsőzik. Vele van az első részben kiszabadított lánya s egykori felesége, talán van esély az újrakezdésre is. Romantikus hétvége helyett azonban az albán bosszúkommandó érkezik. Elszántak mindenféle szörnyűségre, legelőbb a családfő vérét szeretnék ontani az elhalt rokonok sírhantján, amihez persze élve kell odacipelni. Ezért az „elrabolva” motívum most is megmarad. Isztambul lepusztult arcát jócskán megismerjük a nagy kergetőzésben, meg a fogságból kiszabadulás precíz módszertanát – ezekből ­James Bond is tanulhatna, annyi köztük a ravaszság és az ötlet.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!