hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bajnai Gordon ernyője

2012. 10. 25.
Két és fél milliós szavazótábort szeretne összehozni a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 politikai mozgalom. Ez akár kétharmados győzelmet, és ezáltal a Fidesz-féle alaptörvény átírásának a lehetőségét jelentheti az ellenzéki erőknek, de ehhez Bajnaiéknak közel egymillió új szavazót kell szerezniük a meglevő másfél milliós baloldali táborhoz.

Lapzártánk után, pénteken írja alá Bajnai Gordon, Juhász Péter és Kónya Péter azt a politikai nyilatkozatot, amely által formálisan is megalakul az október 23-án, a Milla tüntetésén bejelentett Együtt 2014 politikai mozgalom. Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület kurátora a Heteknek elmondta, hogy az egyesületük és a Milla, valamint a Szolidaritás által létrehozott politikai mozgalom nem lesz jogi személy. Egyéb-­iránt sem egy új egyesületet, sem egy új pártot nem jelent a szervezet, de az előfordulhat, hogy idővel az alapítók egy új pártban látják a céljaik megvalósulását. „Jelenleg azt várjuk, hogy a céljainkkal egyetértő civilszervezetek és pártok csatlakozzanak a mozgalomhoz” – fogalmazott Szigetvári. Mint mondta: körülbelül egy év múlva kristályosodhat ki az, hogy milyen formában, milyen szövetségesi rendszerben látják a leghatékonyabb módját a 2014-es választásokon való indulásnak. Jelenleg az a fontos számukra, hogy az ellenzéki erőket összefogják.

A Haza és Haladás Egyesület kuratóriumi tagja arra a kérdésünkre, hogy az MSZP és az LMP csatlakozását is várják-e, azt válaszolta: igen, de természetesen nem akarják azt, hogy akár az MSZP, akár az LMP „kannibalisztikus” módon feladja önmagát. „Nem más ellenzéki pártoktól akarunk szavazókat szerezni, nem konkurenciát akarunk támasztani, hanem azt szeretnénk, hogy a létező pártok szimpatizáns táborát is meghaladó együttműködés alakulhasson ki. Ehhez például szükséges a közös, együttesen is vállalható programok kidolgozása” – fogalmazott Szigetvári, aki szerint az általuk kidolgozott Együtt 2014 modellje hasonlít az olasz baloldal Olajfa koalíciójáéra.

A baloldali pártok jelenleg együtt körülbelül másfél milliós táborral rendelkeznek, ami közel azonos a Fidesz törzsbázisának a számával. Igaz, a Fidesz akár tartalékként tekinthet a Jobbik – az elmúlt hónapokban ugyan jelentősen megcsappant, de még így is – 600 ezres szimpatizánsi körére.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!