hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A pénz mindent visz

2012. 11. 02.
Már DVD-n is látható J. C. Chandor rendező Krízispont című intelligens filmje a pénzről, illetve a pénzt szolgáló emberről.

A film a 2008-as világválság kirobbanását megelőző napon játszódik, amikor is a legnagyobb, értékpapírokkal kereskedő cégben váratlanul kiderül, hogy soha nem látott krachba manőverezték magukat. Óriá­si a vesztenivaló. A válságstáb megoldáskeresésében fő kérdés a veszteség áthárítása. Hiába ők okozták a kárt, egy napig, amíg a csőd kitudódik, lehetőségük van valamennyi értékpapírjuk elpasszolására.  Ezáltal – igaz, hogy több millió embert tönkretesznek, sőt a globális pénzügyi válság előidézésében is kulcsszerephez jutnak – ők veszteség nélkül megússzák. 

Ahogy az az életben lenni szokott, ekkora tétnél a morális szempont (a kinek mit okoz) gyakorlatilag nem létezik. Az önérdek számít, amit, ha érvényesíteni tudok, felszínen maradok, sőt megerősödök. Ma már tudott, hogy a válságért felelős gazdasági vezetők jelentős része dollármilliós nyereséggel hagyta maga mögött a válságot, miközben emberek tömegeit juttatta a nyomor szélére. 2008 ténylegesen tesztelte az elit valódi természetét: felelősen, humánusan cselekvő vagy telhetetlen, könyörtelenül önző döntéshozók irányítanak? Az életben volt erre válasz, ahogyan a filmben az első számú vezető (Jeremy Irons) számára sem jelent kérdést, hogy mit tegyen.

Árnyaltabb képet mutat a második vonal, a felső vezetői szint alattiak jellemrajza. Mindig is voltak és mindig is lesznek emberek, akik képesek bármilyen rendszert kiszolgálni. Mivel nincsenek elveik, ezért minden rendszert könnyedén összhangba hoznak az önérdekükkel. A moralitás nem gyengíti őket, következésképp rendkívül hasznosak az ügy számára. A pénzvilág pedig nem kér mást, csak azt, hogy legyél hatékony – azaz kegyetlen. Akik pedig megpróbálnak rendes emberek maradni, kényszerítő erőkkel szembe menni – úgy, hogy közben kell a pozíció, kell az állás –, azok kiégnek, magányossá válnak, gyalázatosan érzik magukat a bőrükben, szóval igen nagy árat fizetnek a rendszerben maradásért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!