hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 03. 14. (XVIII/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Harcra kész dzsihádisták Gázában

Izrael északi részeit is célba veszik, ha a zsidó állam és a Hamasz között újabb fegyveres összetűzésre kerül sor – erre a palesztin terrorszervezet egyik tisztviselője figyelmeztetett a napokban. A Gázai övezetből azonban nem csak a terrorcsoport jelent fenyegetést Izrael számára: egyre nő a szalafista dzsihádisták jelenléte is a térségben, akik állításuk szerint bármikor készen állnak a fegyveres harcra.

Üres edények és halottak a barikádokon

„Tej, vécépapír, csirke, kávé, vaj” – olvasható a tüntetők kezében egy óriástranszparensen azon hiánycikkek listája, amelyeket már hónapok óta  nélkülöznek a venezuelaiak, és amelyek biztosítását a Nemzeti Közgyűlés által különleges hatáskörrel felruházott  Nicolas Maduro elnök mindeddig nem tudta megoldani. A február eleji tüntetések az egész ország területére szétterjedtek – mindez mindössze egy évvel Hugo Chavez halála után.

Német radikálisok az iszlám ellen

A bajorországi tartományi választások közeledtével egyre hangosabb az iszlámellenes csoportok hangja a bajor fővárosban. A szélsőjobboldali mozgalmak a München központjában épülő iszlám kulturális központ elleni negatív hangulatot lovagolják meg, ahogy az utóbbi években minden mecsetépítési ügy körül hasonló megmozdulások történtek. A növekvő iszlámellenesség a társadalom szinte minden szegmensében megfigyelhető – erre válaszul a harmadik generációs bevándorlók egyre többen kezdik követni a radikális iszlámot, az első generáció pedig szép lassan visszatér régi hazájába.

Honosítási biznisz francia módra

A kelet-európai állambiztonsági szervekre emlékeztető beszervezési módszereket vet be a francia rendőrség a melegházasságot elutasító Manif pour tous tömegmozgalommal szemben. A Le Figaro beszámolója szerint a rendőrség az állampolgárságért cserébe akart részletes információkhoz jutni a tüntetések szervezőiről, a mozgalom aktivistáiról.

Képek a világűrből - Füstfelhő Manhattan fölött

A világűrből nézte végig a Világkereskedelmi Központ második tornyának összeomlását Frank Lee Culbertson 2011. szeptember 11-én. A Nemzetközi Űrállomásról készített felvételeit – a világon elsőként – ezen a héten mutatja be teljes egészében a brit Channel 4 tévécsatorna.

Megszorításokra kényszerül a kamikaze kormány

Az ukrán nyugdíjasok a napokban veszik fel talán utolsó megszokott összegű nyugdíjukat, mivel az államháztartás számára egyre nagyobb kihívás azt kigazdálkodni. A „kamikaze” kormánynak is nevezett új vezetés fájdalmas megszorításokra kényszerül a fizetőképességének fenntartására. Sokan mégsem a napi betevő, hanem a közelgő krími referendum miatt aggódnak, amely nagy eséllyel az Oroszországhoz való csatlakozást fogja megerősíteni. Az ukrán nacionalisták pedig fegyverkeznek. Kormányzati pozíciókba jutott szélsőjobboldali tagjaik révén valószínűleg minden eszközzel meg akarják akadályozni a Krím elszakadását.

A maláj rejtély - Mi történt az MH370-es járattal?

A repülés története legrejtélyesebb esetének tűnik a Malaysia Airlines MH370-es járatának az eltűnése. Lapzártánkig semmilyen kézzelfogható nyom nem került elő a Boeing 777-es gépről, amely március 9-én hajnalban adott utoljára életjelt magáról. A világ egyik legnagyobb utasszállító repülőgéptípusát a ma elérhető legmodernebb navigációs és kommunikációs rendszerekkel szerelték fel, az útvonala az ázsiai légtér egyik legforgalmasabb légifolyosóján vezetett, a gépet két ország légiirányítása kísérte, a civil és katonai műholdak seregéről nem is beszélve. Ennek ellenére öt nap után sem tudni semmit az MH370-es járat és a fedélzetén utazó 239 ember sorsáról.

Belföld

Keresztényüldözést ígér a Jobbik

A szélsőjobboldali párt 2014-es országgyűlési választási programjában és az általuk szervezett kampánygyűlések visszatérő témái között rendre feltűnik a Hit Gyülekezete. Választóiknak most már hivatalosan is azt ígérik, hogy hatalomra kerülésük esetén megfosztják egyházi státuszától Európa legnagyobb neoprotestáns közösségét.

Kósa: A posztkádári világnak annyi

Míg Gyurcsány szálláscsinálója akart lenni az orosz birodalmi befolyásnak, addig az Orbán-kabinet szimpla üzletet köt Moszkvával - így vázolta a Heteknek Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, hogy szerinte mi is a különbség az úgynevezett „orosz relációban” köztük és az MSZP között. A politikus a kormányzásuk kapcsán azt állította, hogy a sikerük egyik titka nem más, mint hogy húsz év után véget vetettek a posztkádári világnak.

Elnőtlenedik a parlament

„Ahogyan itt a nőkkel bánnak, az nagyon nincs rendben. Mi erre szeretnénk felhívni a figyelmet: hogy rólunk döntenek, de nélkülünk” – állítják a frissen megalakult Civil Női Kormány tagjai. A parlamenti képviselőnők aránya uniós átlagban 26, Magyarországon mindössze 9 százalék, s ez áprilistól sem lesz több.

Elvérzett a szakpolitika

Fiatalos, szimpatikus, békés képet igyekszik kialakítani magáról a Jobbik a választási kampányban, miközben a tények azt mutatják, hogy valójában a radikális irányzat kerekedett felül a pártban.

Börleszk-faktor

A kormánypárti politikusok az ellenzékre fogják, de a baloldali politikusok és elemzők a Fidesz számító stratégáira, hogy nevetségesnek tűnő pártoknak is sikerült „becsekkolniuk” a választáson. Úgy tűnik, hogy az állami kampánypénzek negyede „kamupártokhoz” kerül az új támogatási rendszer miatt. A történettel leginkább a kormánypártok járnak jól, hisz a nem rájuk adott szavazatok elaprózódnak a sok kicsi között.

Zuschlagország

A választási kampány finisében egy Fideszhez közel álló kiadó ad teret a börtönviselt volt szocialista képviselőnek, hogy erkölcsi ítéletet mondjon a romlott közéletről. A felmelegített Zuschlag-ügy sok mindent elárul a mai magyar politikáról.

Lengyel sorsra jut-e a baloldal?

Rezignáltság és döbbenet jellemzi a baloldali politikusokat az úgynevezett Simon-ügy miatt. A demokratikus ellenzéki körökben ugyanis attól tartanak, hogy a lengyel baloldal sorsára juthat a magyar baloldal, azaz a botrányok miatt elveszthetik a váltópárti jelleget. Úgy tudjuk, a Fideszben is meglepődtek azon, hogy a szocialista botrányokból a Jobbik profitált. Ugyanis az elmúlt hetekben a két nagyobb blokk, a Fidesz és az MSZP vezette baloldal támogatottsága befagyott, de a Jobbik támogatói köréhez százezrek sodródtak.

Hit és értékek

Mit akarnak a palesztinbarát keresztények?

Mire az izraeli politikai és kulturális közvélemény megbarátkozott a gondolattal, hogy a zsidó állam nemzetközi szinten egyik legerősebb támogatója az evangéliumi kereszténység, ez a helyzet kezd megváltozni. „Alig egy évtizede a keresztény cionizmust az amerikai politika egyre erősödő irányzatának tartották. Úgy tűnt, mintha a semmiből hirtelen egy ötven-százmilliós Izrael-barát tábor lépett volna elő, arra várva, hogy bekapcsolódjon az amerikai társadalmi párbeszédbe, azzal a céllal, hogy a következő generációk számára is megőrizze az amerikai–izraeli kapcsolatot” – írta a Middle East Quarterly geostratégiai folyóirat legfrissebb számában megjelent elemzésében David Brog politikai elemző.

Hitler kalifája

A náci Németország közel-keleti terveit a történészek ismerték ugyan, de a köz­keletű vélemény szerint ezekből szinte semmi nem valósult meg, ezért marginális tényező maradt a térség a második világháború eseményei során. Egy most megjelent dokumentumkötet szerint azonban a nácik szerepvállalása a Közel-Kelet modern történelmének központi eleme, és hatása a mai napig érzékelhető. Barry Rubin Nácik, iszlamisták és a modern Közel-Kelet megteremtése című könyve a titkosítás alól a kö­zel­múltban feloldott amerikai és európai iratok alapján azt állítja, hogy Hitler azt követően hozta meg a végső döntést 1941-ben az európai zsidók teljes kiirtásáról, hogy találkozott al-Husszeini jeruzsálemi főmuftival Berlinben.

HÁTTÉR

A dicsőséges vörössipkások

„Az 1848. májusában toborzott 10 honvédzászlóaljból a 3. (Szegedről) és a 9. (Kassáról) a többi zászlóaljtól eltérőleg vörös sipkát kapott. Ez a két zászlóalj oly csodálatra méltó vitézséggel harcolt, hogy az egész szabadságharc alatt mint a legbátrabb zászlóaljakat emlegették és melléknevükön csak V.-nek hivták. Amint Klapka emlékirataiban feljegyezte, a két zászlóaljnak 5/6-a vérével pecsételte meg a vitézségét és elhullott a harcok alatt.” (Pallas Nagylexikon)

A német férfiak egy százaléka pedofil

Az elmúlt időszakban több olyan bűncselekmény híre járta be a sajtót, amelynek a pedofíliával összefüggő vonatkozása is volt. Magyarországon egy csepeli tanár közel harminc gyereket is megronthatott, Németországban Sebastian Edathy szociáldemokrata képviselő bukott meg gyerekpornó-felvételek vásárlásával, ami Angela Merkel számára is kínos pillanatokat okozott, mert magával ránthat több más, mindeddig köztiszteletben álló politikust.

Interjú Hende Csaba honvédelmi miniszterrel

„A NATO a konfliktus békés és tartós rendezésében érdekelt. A szövetség nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy Oroszországgal a meglévő keretek között politikai párbeszédet folytasson a kialakult helyzetről” – nyilatkozta a Heteknek Hende Csaba honvédelmi miniszter az ukrán-orosz konfliktus kapcsán. A politikus óva int attól, hogy a kialakult helyzetet az esetleges hasonlóságok ellenére összemossuk az egykori délszláv válsággal, mert Ukrajna és a Nyugat-Balkán más történelmi fejlődésen ment keresztül.

Bosnyák muzulmánok a szíriai polgárháborúban

A szíriai mudzsahedinek között egyre több az egykori Jugoszláviából származó harcos. A hírt egy muzulmán szélsőséges portál tette közzé, valóságtartalmának pedig a horvát sajtó igyekezett utánajárni, mégpedig úgy, hogy felkeresték a közép-boszniai Travnik és Vitez városok által határolt hegyvidéket. A hírek szerint ugyanis innen származott több olyan önkéntes dzsihádista harcos, akik nemrég Szíriában estek el.

Győzhet-e a szuperpénz?

A tavaly novemberben még meglehetősen túlértékelt Bitcoin árfolyama azóta a fe­­-lére zuhant, és nem szokatlanok a napon belüli látványos árfolyam-ingadozások sem. Pár hete pedig az egyik legismertebb és egyben legrégibb Bitcoin-tőzsde, a japán Mt. Gox omlott össze. Ennek ellenére a virtuális fizetőeszköz még mindig „él és virul”. De vajon hogy csinálja?

Putyin benyújtja a számlát

Habár egy amerikai–orosz katonai összecsapás réme épphogy lekerült az asztalról Ukrajna kapcsán, a nemzetközi gazdasági szankciók veszélye még nem múlt el – olvasható a CNBC hírportálon. Emiatt pedig jelentős világcégek húzhatják a rövidebbet, habár nemrég még boldogan vásárolták be magukat az orosz piacokra.

A költő-próféta öröksége

Radnóti Miklós napokban elhunyt özvegye 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának adományozta Radnóti teljes hagyatékát. Hogy áll a hagyaték feldolgozása?

Foci, szamba, tüntetések

Alig van már hátra három hónap a 2014-es brazil focivébé kezdőrúgásáig, ám nagy valószínűséggel a rangos nemzetközi sporteseményekhez „méltó” módon ez a rendezvény sem megy majd simán, ez már az előkészületekből látszik. A stadionok egy részének csúszik az átadása, a társadalomban minden egyes elköltött reállal egyre nő az ellenállás, pedig a brazilok lételeme a foci. Egyre több tüntetés zajlik a pénzköltés ellen, Pelé és Ronaldo azonban biztosak benne, hogy Brazília minden szempontból sikeresen jön majd ki a helyzetből.

KÁVÉSZÜNET

Gazdálkodó családok

A Budapesti Kongresszusi Központban rendezték meg a Családi gazdaságok világfórumát és találkozóját március 4-6. között.A tudományos tanácskozások mellett a kongresszusi központ körüli faházikókban a családi gazdálkodók portékáiból is ízelítőt kaptak a járókelők. A vásári forgatagban jártunk mi is felmérni, milyennek tartják a családi gazdálkodók a helyzetüket Magyarországon.

Részleges diagnózis

Látleletért általában valami látványos sérülés miatt mennek a baleseti sebészetre. Ott, némi várakozás után, papírra vetik a jobbára rémületes látvány precíz leírását. Ám a sebet eredményező eseménysorról, a sérüléshez vezető útról az orvos legfeljebb feltételezésekre hagyatkozhat. Ehhez hasonló élményt kaphatunk két most futó színdarab, Gogol Revizorja és Sütő András rendszerváltás utáni darabja, Az álomkommandó nézőjeként. Nem tudjuk meg, hogyan jutottunk idáig - de legalább jól látjuk, miben élünk éppen.

Abortusz helyett szeretet

Veleszületett rendellenességgel élő gyermekek szüleinek olykor felteszik a tapintatlan kérdést: „És ez nem derült ki a terhesség alatt?” A kérdés azért szerencsétlen, mert azt sugallja, ha „időben” tudomásukra jut, a szülők akár meg is akadályozhatták volna gyermekük világrajövetelét. A korai diagnózis azonban nem minden esetben vezet automatikusan terhességmegszakításhoz. Luca ennek élő példája.

Az élet szép

„Több háborút megéltem, több alkalommal veszítettem el mindent – férjemet, édesanyámat és szeretett fiamat is beleértve –, az életet mégis gyönyörűnek látom. Annyi mindent kell még tanulnom és élveznem. Nincs időm pesszimizmusra és gyűlöletre… Akármi történjen, az élet csodálatos, rendkívül szép. És ahogy idősödünk, egyre jobban értékeljük. Időskorban elmélkedünk, emlékezünk, gondoskodunk és értékelünk. Egyre hálásabbak vagyunk mindenért. Mindenért!”– vallotta a február végén, száztíz éves korában elhunyt Alice Herz-Sommer, a legidősebb ismert holokauszt-túlélő és zongoraművész. Megtapasztalta a prágai gettó nyomorát, két évig volt a terezíni koncentrációs tábor foglya, a holokauszt elszakította szeretteitől, mégis élete végéig optimizmus lengte körül személyét. Saját elmondása szerint a megpróbáltatásokat a zene erejével és fegyelmezettségével tudta leküzdeni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!