hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gazdálkodó családok

2014. 03. 23.
A Budapesti Kongresszusi Központban rendezték meg a Családi gazdaságok világfórumát és találkozóját március 4-6. között.A tudományos tanácskozások mellett a kongresszusi központ körüli faházikókban a családi gazdálkodók portékáiból is ízelítőt kaptak a járókelők. A vásári forgatagban jártunk mi is felmérni, milyennek tartják a családi gazdálkodók a helyzetüket Magyarországon.

Az esemény központi üzenete szerint a világ mezőgazdaságának jelentős része családi gazdálkodásokon alapul, melyek nemcsak a hagyományokat viszik tovább, hanem segítenek megőrizni Földünk erőforrásait is. Az európai mezőgazdaságban 63 százalékos a jelenlétük, az alacsony jövedelmű országokban ennél is nagyobb, Ázsiában például  85 százalékos. A hivatalos adatok szerint Magyarországon több mint 460 ezer családi gazdálkodó, őstermelő van, és számuk folyamatosan növekszik.

Feldman Zsolt helyettes államtitkár közleménye szerint a magyar mezőgazdaságban a családi gazdaságok kiemelt szerepet töltenek be, ezért is vállalta Magyarország a Családi gazdaságok világfórumának megszervezését, melyet az unió is támogatott. Megvitatták a gazdaságokat érintő legfőbb pénzügyi kérdéseket, az adó- és cégjogi helyzetet, foglalkoztak a gazdák együttműködésével, és hangsúlyos szerepet kapott a nők és a fiatal gazdák helyzete is.

A plenáris és szekcióülések ideje alatt kint árusító termelők nem igazán voltak tájékozottak, hogy milyen konkrét intézkedések vagy javaslatok várhatók az ágazatra nézve, a rendezvény angol nyelvű honlapja valószínűleg sokuk számára nem adott elég támpontot. Így azt is csak a rendezvény végén tudták meg, hogy a konferencia számukra is nyitott volt. Azt mindenképpen pozitívumnak tartották, hogy ingyenesen jelen lehetnek és árusíthatnak, és megismertethetik termékeiket az arra járókkal. A forgalom közepesen erős volt, a XII. kerületi lakosok vásárlóerejének megfelelően. A kiállítók többségének törzshelye a Kossuth téri árkádok alatt található, innen ismerték a minisztérium felelős munkatársát is, aki felkérte őket kiállítónak. A vajdasági és erdélyi kiállítók voltak a legelégedettebbek, igaz, a magyar adótörvények és politika őket érinti legkevésbé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!