hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az élet szép
Alice Herz-Sommer: „A zene mentette meg az életem”

2014. 03. 23.
„Több háborút megéltem, több alkalommal veszítettem el mindent – férjemet, édesanyámat és szeretett fiamat is beleértve –, az életet mégis gyönyörűnek látom. Annyi mindent kell még tanulnom és élveznem. Nincs időm pesszimizmusra és gyűlöletre… Akármi történjen, az élet csodálatos, rendkívül szép. És ahogy idősödünk, egyre jobban értékeljük. Időskorban elmélkedünk, emlékezünk, gondoskodunk és értékelünk. Egyre hálásabbak vagyunk mindenért. Mindenért!”– vallotta a február végén, száztíz éves korában elhunyt Alice Herz-Sommer, a legidősebb ismert holokauszt-túlélő és zongoraművész. Megtapasztalta a prágai gettó nyomorát, két évig volt a terezíni koncentrációs tábor foglya, a holokauszt elszakította szeretteitől, mégis élete végéig optimizmus lengte körül személyét. Saját elmondása szerint a megpróbáltatásokat a zene erejével és fegyelmezettségével tudta leküzdeni.

Alice 1903-ban az akkor az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó német ajkú Prágában született egy ötgyerekes zsidó családban. A Herz család kultúrszalont vezetett, így otthonuk rendszeresen megtelt a kor jeles művészeivel, tudósaival. Franz Kafka is a család gyakori vendége és egyben barátja volt. Ötéves korában nővére, Irma kezdte zongorázni tanítani, majd hamarosan Liszt tanítványa, Conrad Ansorge német zongorista vette át oktatását. Václav Štěpánnál és a Prágai Német Konzervatóriumban tanult, ahol ő volt a legfiatalabb diák. Tinédzserkorára már órákat adott és turnézott, neve kezdett ismertté válni. Zene iránti fogékonysága és lelkesedése elkötelezettséggé, majd hivatássá vált számára.

Gettó, sárga csillag, deportálás

1931-ben, két hét ismeretség után házasságot kötött Leopold Sommer üzletemberrel, aki amatőr zenész is volt egyben. „Öt nyelven beszélt. Rendkívül tehetséges ember volt”– mesélte róla felesége. Egyetlen gyermekük, Raphael, hat év házasság után született. Csehszlovákia 1939-es náci megszállását követően legtöbb családtagja és barátja Románián keresztül Palesztinába vándorolt. Alice fiával és férjével Prágában maradt, hogy 72 éves beteg édesanyját ápolja. Tevékeny, kreativitással teli életük egy csapásra megváltozott: „Nehéz idők voltak ezek a zsidók számára. Minden tiltott volt. Az étel nagyon szegényes volt. Délutánonként fél óránk volt, hogy bevásároljunk. Mindenünktől meg kellett válnunk. Szegények voltunk, semmink sem volt. Számomra az volt a legnagyobb büntetés, hogy sárga csillagot kellett viselnünk. Amikor az utcán sétáltam, a nem zsidó barátaim nem is mertek rám nézni. Nem tudtam, hogy odamehettem volna-e hozzájuk beszélni. Nagyon-nagyon nehéz idők voltak, el kell, hogy mondjam.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!