hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Abortusz helyett szeretet

2014. 03. 23.
Veleszületett rendellenességgel élő gyermekek szüleinek olykor felteszik a tapintatlan kérdést: „És ez nem derült ki a terhesség alatt?” A kérdés azért szerencsétlen, mert azt sugallja, ha „időben” tudomásukra jut, a szülők akár meg is akadályozhatták volna gyermekük világrajövetelét. A korai diagnózis azonban nem minden esetben vezet automatikusan terhességmegszakításhoz. Luca ennek élő példája.

Dana és férje számára első kislányuk öt hónapos korában derült ki, hogy jön a kistestvér. A meglepetés örömét követően nem sokkal kiderült, hogy a kistestvér Down-szindrómás. A terhesség folytatásával kapcsolatos felelősségteljes döntéshozatal előtt Dana háromdiplomás könyvelőhöz illő alapossággal igyekezett körbejárni a kérdés minden oldalát. Nyomozása eredményeképpen eljutott a Down Alapítvány Korai Fejlesztő központjába, ahol egészséges kislányával és férjével együtt részt vettek csoportos foglalkozásokon, s ezalatt alkalmuk nyílt megismerkedni Down-szindrómás gyerekekkel és családjaikkal.

„Te megtartanál egy Down-kóros babát?” – tette fel a kérdést Dana tavaly júliusban egy internetes fórumon. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a fórumolvasók többsége nem. Dana és férje azonban hosszas mérlegelés, valamint néhány véletlen esemény sorozata után végül Luca megtartása és felnevelése mellett döntöttek. Amúgy Dana egy veleszületett rendellenesség, valamint egy autóbaleset következtében mozgássérült, és korábban alkalmatlannak tartották a gyerekszülésre.

Első látásra egyáltalán nem tűnsz mozgássérültnek. Sürögsz-forogsz, vidáman társalogsz, és egy meglehetősen problémás terhességet követő császármetszés után hat héttel máris dolgozol.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!