hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin benyújtja a számlát
Világcégek féltik az orosz piacot

2014. 03. 23.
Habár egy amerikai–orosz katonai összecsapás réme épphogy lekerült az asztalról Ukrajna kapcsán, a nemzetközi gazdasági szankciók veszélye még nem múlt el – olvasható a CNBC hírportálon. Emiatt pedig jelentős világcégek húzhatják a rövidebbet, habár nemrég még boldogan vásárolták be magukat az orosz piacokra.

Herbert Hainer, az Adidas AG vezérigazgatója nemrég közölte: „Nem tudjuk figyelmen kívül hagyni az orosz rubel év eleje óta tartó jelentős gyengülését, csakúgy, mint a régiót jellemző jelenlegi bizonytalanságot sem. Ez a kettő együtt nem elhanyagolható kockázatot jelent az eredményeinkre nézve.” Habár eddig az ukrán–orosz politikai helyzet nem befolyásolta a cég életét, az új üzletek nyitására irányuló most újragondolják a térségben. Mindez azok után hangzott el, hogy az USA és néhány európai ország gazdasági szankciók alkalmazását helyezte kilátásba, amennyiben az oroszok nem adják fel állásaikat és nem enyhítik az Ukrajnában kialakult patthelyzetet.

Válaszul az orosz parlament egyik tagja, Andrei Klishas azt javasolta, hogy hozzanak létre egy törvényt, amely lehetővé teszi az orosz kormány számára, hogy határain belül irányíthassa a „nyugati eszközöket”, azaz vállalatokat. Ez – kétség­kívül – elég vad ötlet, és nem sok jóval kecsegtet, ha a szovjet múltra gondolunk.

Az utóbbi időkben a figyelem kiemelten az olajcégekre és az energiaszektorra terelődött: a londoni bejegyzésű British Petrol (BP PLC) például jelentős arányt birtokol az amúgy kormányzati ellenőrzés alatt álló Rosneftben. Így a BP hatalmas veszteségeket könyvelhetett el, miután a moszkvai jegyzésű cég papírjai esésnek indultak. Ennél is inkább érintettek a nagy fogyasztói márkák, amelyek eddig lehetőséget láttak a hosszú távú gazdasági kilátásokban és a növekvő orosz középosztályban. Sokan, a versenytársaikkal való „ritmustartás” végett, nagy beruházásokba vágták a fejszéjüket a térségben – miközben a többi, feltörekvő piacokon minimalizálták az akvizíciós tevékenységüket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!