hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elvérzett a szakpolitika

2014. 03. 23.
Fiatalos, szimpatikus, békés képet igyekszik kialakítani magáról a Jobbik a választási kampányban, miközben a tények azt mutatják, hogy valójában a radikális irányzat kerekedett felül a pártban.

Vona Gábor vizslakölykökkel, Vona Gábor labdával, Vona Gábor gitározó fiatalokkal: a Jobbik úgynevezett cukikampányának fontos elemei, melyek arra hivatottak, hogy a szélsőjobbos párt szélsőjobbos szavazói mellé bevonzzák a mérsékeltebb rétegeket. A valóságban azonban semmit nem változott a sokak szerint neonáci alakulat: erről tanúskodnak kampányrendezvényeik, nem hivatalos kommunikációs csatornáik, szövetségi rendszerük, és nem utolsósorban országos parlamenti listájuk.
Az „utcai politizálás” hívei és a szakpolitikusok között zajló párton belüli küzdelem egyértelműen eldőlt: a szakpolitikusok teljes vereséget szenvedtek, a radikális szárny győzött. Bár éveken keresztül Vona Gábor is azt állította, hogy a két irányzat nem zárja ki egymást, a tények cáfolják az elnököt: a párt körül nincs értelmiségi réteg, nincsenek művészek. Van viszont egy sor kétes hírű figura, félkatonai szervezetek, önmeghatározásuk szerint is náci szövetségesek.
Tavaly nyáron két szakpolitikai programot hirdetett meg a Jobbik: a termőföld védelmét és a devizahitelesek megsegítését. A szavakon túl azonban nem sok minden történt: az Anyaföldvédelmi Kerekasztal fél évvel ezelőtt rendezett egy konferenciát – azt is párton kívüli civilek főszereplésével –, a devizahitelesek megmentéséért tartott tüntetéseken pedig néhány tucat érdeklődő jelent meg helyszínenként.   
A radikális irányzat viszont megerősödött. A mandátumbecslők 15-20 fős Jobbik-frakcióval kalkulálnak az új parlamentben, és mivel egyéni körzetben nyerni – a jelenlegi állás szerint – egyetlen jobbikosnak sincs esélye, az országos lista elejét érdemes megvizsgálni. A listavezető Vona Gábort nem kell bemutatni.
A második helyen álló Balczó Zoltán ugyan a mérsékeltek közé tartozik, ám információink szerint ő az Európai Parlamentben tervezi a folytatást. Az őt követő Volner János a Magyar Gárda szóvivőjeként kezdte karrierjét. Korábbi cégei közül több is egy adócsaló vállalkozásnál végezte, amit magyarul cégfantomizálásnak hívunk. A hatósági dokumentumokkal alátámasztott leleplező cikkek kapcsán Volner feljelentéssel fenyegetőzött, ám a jogi lépéseket a mai napig nem tette meg. A negyedik helyről befutó, nem sok mindenhez értő Dúró Dóra legfőbb erőssége, hogy Novák Előd alelnök felesége. Az utána következő Sneider Tamás az egri szkinhed mozgalomból indult. Gyöngyösi Márton – a Jobbik külügyminiszter-jelöltje – a zsidó származású parlamenti képviselők listázására tett javaslatával vált hírhedtté, a listán kapott 7. helye mindenesetre újabb négy évre megélhetést biztosít számára.   
Befutó helyet kapott Hegedűs Lórántné, az anticionista, gyűlölködő kirohanásairól és prédikációiról ismert református lelkész felesége is. Ifjabb Hegedűs Lóránt egyébként maga is erősödött pozíciójában, hiszen a tavaly novemberi botrányos Horthy-szoboravatás miatt indult egyházi pert megúszta egy figyelmeztetéssel. Hegedűsnét az a Novák Előd követi az országos listán, aki köztudottan nem ért semmihez – legmagasabb végzettsége: érettségi –, ugyanakkor a neonáci kuruc.infó szerkesztőihez fűződő kapcsolata révén továbbra is erős ember a pártban. Képviselő lesz Szilágyi György is, aki korábban a Fradi-szurkolók kemény magjához tartozott, és szerencsés esetben befuthat Egyed Zsolt is, aki korábban a Magyar Gárda Borsod megyei kapitánya volt. Az arculatváltást mutatja, hogy idén Egyed sem egyenruhában, hanem kutyával pózol. Befutó helyen van még Bana Tibor is, aki méretes iráni zászlóval ment ki a magyar–izraeli futballmeccsre, és aki a szekták elleni felvilágosító kampány egyik szorgalmazója a pártban.  
A Jobbik erkölcsi színvonalát mutatja, hogy az a Szávay István is bekerülhet a parlamentbe, aki az ELTE HÖK listabotránya kapcsán (tudniillik külleme, származása és más szenzitív adatok alapján listáztak egyetemista lányokat) a „Pistának jó lesz” megjegyzések, illetve az őt merev részegen és péniszpumpával megörökítő fotók által híresült el.
A mostani frakcióból távozik ugyan a villanyszerelő végzettségű, radikális Zagyva Gyula, ám ennek nem az áll a hátterében, hogy az általa képviselt irányzat gyengült volna: információink szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjeként is tevékenykedő Zagyva anyagi jellegű nézeteltérésbe keveredhetett a párt vezetőivel. Távozik a parlamentből Szabó Gábor pártigazgató is. Utóbbi tisztségét, illetve a párt Gyarapodó Magyarországért alapítványának vezetését megtartja, ami egyben a költségvetési támogatás ellenőrzését is jelenti. Ebben a ciklusban a Jobbik közel hárommilliárd forintot kapott, így Szabó továbbra is kulcspozícióban marad. Mandátumáért állítólag azért nem indult újra, mert attól tartott, hogy a Jobbikból kivált Magyar Hajnal vezetői lejárató dokumentumokkal jöhetnek elő a kampányban. A párt kétarcúságát igazolja az a tény is, hogy a magát mérsékeltnek mutató Jobbik rendezvényeinek biztosítását rendszerint a Betyársereg tagjai látják el – a szervezet emblémájával díszített egyenruhában. A Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt önmeghatározása szerint is nemzetiszocialista.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!