hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Honosítási biznisz francia módra
Kémkedésért ígértek állampolgárságot az orosz diáklánynak

2014. 03. 23.
A kelet-európai állambiztonsági szervekre emlékeztető beszervezési módszereket vet be a francia rendőrség a melegházasságot elutasító Manif pour tous tömegmozgalommal szemben. A Le Figaro beszámolója szerint a rendőrség az állampolgárságért cserébe akart részletes információkhoz jutni a tüntetések szervezőiről, a mozgalom aktivistáiról.

A tizennyolc éves Anna úgy került a rendőrség látókörébe, hogy az állampolgárságot igénylő papírokkal együtt beadott motivációs levelében – amelynek elsődleges kérdése, hogy miért akar francia állampolgár lenni – kifejtette: érdekli a francia politika, volt már politikai rendezvényen, illetve tüntetésen is. Tekintettel arra, hogy Anna és családja már 2004 óta Franciaországban él, szülei pedig már francia állampolgárok, a lány arra számított, hogy az állampolgárság megszerzése az ő esetében formális procedúra lesz. Az ügy azonban váratlan fordulatot vett.
A motivációs levél felkeltette az általános titkosszolgálat Yvelines megyei irodájának érdeklődését, így Annát berendelték a Versailles közeli kisváros, Viroflay rendőrkapitányságára. A kapitányságon három ember hallgatta ki, akik nehezményezték, hogy a lány fontosabbnak tartotta délutáni óráit az egyetemen, és fél órás késéssel érkezett. Ezután viszont belevágtak a sűrűjébe: „Ön jobboldali, igaz? Jár misére? … Elment a Manif pour tous tüntésére? És a csoporttársai az egyetemen? Mi a helyzet a gimnáziumi osztálytársaival, ők is részt vettek?”– záporoztak a kihallgatótisztek kérdései az egyetemista lányra. Anna saját bevallása szerint nem félt, de nagyon meglepődött a kérdések stílusán, és hamar rájött, hogy ez nem szokványos beszélgetés, hanem valójában kihallgatás. Bátorságát jól mutatja, hogy az eredeti Figaro-interjút követően, az arcát vállalva az online Figaro TV-nek is beszámolt a történtekről.
Anna beszámolója szerint a rendőrök a kezdeti hangulat megteremtése után megkérdezték, hogy ha a szeme előtt valamilyen bűncselekmény zajlana, akkor jelentené-e. Ezt követően jött a Tanú című filmből is ismert fordulat: megkérdezték, hogy mit tudna adni Franciaországnak. A lányt meglepte a kérdés, és azt válaszolta, hogy jelen pillanatban semmit nem tud adni, mire a kihallgatók kifejtették, hogy minden francia állampolgárnak kell valamit nyújtania, és Anna információkkal tudná szolgálni Franciaországot. Ellenkező esetben elutasítják az állampolgársági kérelmét.
A tisztek azt kérték tőle, hogy adja meg azoknak a fiataloknak a nevét, akik a következő tüntetést szervezik, akik az SMS- eket küldik, valamint menjen el a következő – október tizedikei – rendezvényre, és számoljon be a történtekről. A Figaro TV-nek nyilatkozva a lány elmondta: úgy érezte magát, mint egy gengszterfilmben, így megígérte a rendőröknek, hogy elmegy a következő tüntetésre. A kihallgatótisztek azt kérték, hogy a beszélgetés maradjon köztük, és a szüleinek is mondja azt, hogy csak a szokásos elbeszélgetésre került sor. A fiatal lány ennek ellenére elmondta a történetet a szüleinek, szóban forgó egyetemista barátainak, majd Versailles alpolgármesterének, François-Xavier Bellamynak. Az újabb fordulat akkor következett be, amikor az ügy végül eljutott a Figaro című laphoz, amelynek hasábjain Stéphane Kovacs részletesen beszámolt a rendőrség bánásmódjáról. Ezt követően Manuel Valls belügyminiszter a múlt héten utasította a rendőrséget ellenőrző szervet, hogy a kihallgató tisztek ellen folytassa le a nyomozást, és egy hónapon belül tegyenek jelentést az eredményről. Az állampolgársági ügyben illetékes Yvelines megyei prefektúra sajtónyilatkozata szerint Anna a héten megkapja az állampolgárságot.

Akcióban a titkosszolgálat

Az Anna-ügy mellett egy jóval nagyobb horderejű titkosszolgálati akció is borzolja a kedélyeket Franciaországban. A Le Monde a múlt héten számolt be arról, hogy bírósági utasításra tavaly április óta lehallgatják Nicolas Sarkozy volt elnök, Claude Guéant és Brice Hortefeux volt belügyminiszterek telefonjait. A lehallgatás – amelyet csak nagyon nagy horderejű ügyekben szoktak engedélyezni – oka még mindig a 2007-es kampánypénzek eredetének tisztázása. Az ügy pikantériája, hogy a lehallgatásokról Jean-Marc Ayrault miniszterelnök és Christiane Taubira igazságügyminiszter is tudott, Manuel Valls belügyminiszter pedig havonta jelentést kapott a lehallgatott anyagokról. Egyelőre nem világos, hogy Francois Hollande-ot is tájékoztatták-e ezekről az anyagokról, de feltűnő az elnök hallgatása ezekben a napokban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!