hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Hende Csaba honvédelmi miniszterrel
Magyarország felkészült  egy esetleges  válsághelyzetre

2014. 03. 13.
„A NATO a konfliktus békés és tartós rendezésében érdekelt. A szövetség nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy Oroszországgal a meglévő keretek között politikai párbeszédet folytasson a kialakult helyzetről” – nyilatkozta a Heteknek Hende Csaba honvédelmi miniszter az ukrán-orosz konfliktus kapcsán. A politikus óva int attól, hogy a kialakult helyzetet az esetleges hasonlóságok ellenére összemossuk az egykori délszláv válsággal, mert Ukrajna és a Nyugat-Balkán más történelmi fejlődésen ment keresztül.

Hetek óta feszült a helyzet Ukrajnában. Egy ilyen helyzetben mi a teendője a szomszédos Magyarország honvédelmi miniszterének?

– A honvédelmi miniszter a jogszabályok kötelezettségénél fogva és azok felhatalmazásával élve működteti az országvédelmi és a NATO önvédelméhez kapcsolódó rendszereket, amelyek garantálják Magyarország területének, légterének, állampolgárainak, nemzeti javainak, értékeinek és érdekeinek védelmét. Mint a híradásokból is köztudott, a NATO, és annak tagjaként Magyarország is rendelkezik egy, a hasonló helyzetek kezelésére kidolgozott és begyakorolt válságreagálási rendszerrel. Évente gyakorlatok keretében készülünk fel a lehetséges kihívásokra. Folyamatosan elemezzük és értékeljük a kialakult helyzetet. Az irányításom és vezetésem alatt lévő honvédelmi szervezetekkel, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal, valamint a társminisztériumokkal és szövetségeseinkkel is folyamatosan konzultálunk és együttműködünk.

Mi történik, ha váratlan helyzet áll elő?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!