hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harcra kész dzsihádisták Gázában
Terrorövezet

2014. 03. 13.
Izrael északi részeit is célba veszik, ha a zsidó állam és a Hamasz között újabb fegyveres összetűzésre kerül sor – erre a palesztin terrorszervezet egyik tisztviselője figyelmeztetett a napokban. A Gázai övezetből azonban nem csak a terrorcsoport jelent fenyegetést Izrael számára: egyre nő a szalafista dzsihádisták jelenléte is a térségben, akik állításuk szerint bármikor készen állnak a fegyveres harcra.

Szoboravatás „Hamasz módra” – a palesztin terrorszervezet a hét elején rá jellemző módon egy életnagyságú M-75-ös rakétát ábrázoló emlékművet állított fel Gázában ünnepélyes keretek között.

A szobor valódi változata 75 kilométeres körzetben képes becsapódni Izrael területére. Ezt a típust, amelyet továbbfejlesztett Kasszámnak neveznek, először a 2012-es Felhőoszlop Hadművelet során vetette be a Hamasz, amellyel Tel Avivot és Jeruzsálem környékét is elérték.

Az emlékmű avatásával egy időben Izraelben fegyverkiállítást tartottak: azt a fegyverszállítmányt tették közszemlére Eilaton, amelyet a múlt héten fogtak el az izraeli haditengerészet kommandósai a Vörös-tengeren (Kommandós diplomácia. Hetek, 2014. március 7.). A hajó Iránból szállított rakétákat a Gázai övezetbe, köztük olyanokat, amelyek 160 kilométeres hatótávolsággal rendelkeztek. Ezek könnyű célponttá tették volna Tel Avivot és Jeruzsálemet, de még az északon fekvő Haifa városát is elérték volna. Netanjahu szerint a következő iráni szállítmány már akár bőröndatombombákat is tartalmazhat, amelyek nemcsak izraeli, hanem európai célpontokat is fenyegethetnek. Az izraeli miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy  Ukrajna tíz éve hat nukleáris robbanófejjel ellátható rakétát és csaknem tíz bőröndatombombát adott el Iránnak, igaz, állítólag a robbanófejek nélkül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!