hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A német férfiak egy százaléka pedofil
Torz vonzalmak

2014. 03. 13.
Az elmúlt időszakban több olyan bűncselekmény híre járta be a sajtót, amelynek a pedofíliával összefüggő vonatkozása is volt. Magyarországon egy csepeli tanár közel harminc gyereket is megronthatott, Németországban Sebastian Edathy szociáldemokrata képviselő bukott meg gyerekpornó-felvételek vásárlásával, ami Angela Merkel számára is kínos pillanatokat okozott, mert magával ránthat több más, mindeddig köztiszteletben álló politikust.

Pedofíliáról, illetve ezzel kapcsolatos pszichológiai zavarról akkor beszélnek a szakértők, ha az érintett folyamatosan szexuális vágyat érez serdülőkort el nem ért gyermekekkel kapcsolatban és saját maga már betöltötte a 16. életévét. Magát a kifejezést 1886-ban használta először Richard von Krafft-Ebing pszichiáter, aki biológiai okokat sejtett a háttérben. Vizsgálatai azonban nem vezettek eredményre, ugyanakkor a kutatások továbbra is zajlottak ebben az irányban. 2012-ben az MRI-t (mágneses magrezonancia képalkotás) hívták segítségül: gyerekek és felnőttek képeit mutatták a célcsoportnak, és közben vizsgálták agytevékenységüket.

A pedofil hajlamú emberek agyi aktivitása eltért a nem pedofilokétól, amikor meztelen gyermekek és felnőttek fotóit látták. Ugyanakkor ez a kísérlet még csak az első lépcső, és az eredmény nem jelenti azt, hogy egy egyszerű vizsgálattal megállapítható lenne valakiről, hogy pedofil, vagy sem.

Alapesetben az emberek már iskolás korban rajongani kezdenek valamely kortársuk iránt, majd ahogy nőnek, úgy változik az a korosztály is, ahonnan mindenkori társukat vagy alkalmi partnerüket kiválasztják. A pedofil embereknél viszont ez a változás elmarad, ők továbbra is a gyermekkorúak felé vonzódnak. Ugyanakkor – főként a gyermekpornográf felvételek elterjedésével összefüggésben – egyre gyakoribb, hogy felnőtt korban alakul ki ilyen beállítottság valakinél. Érintettek egyébként nem csak férfiak lehetnek. Németországban egyes kutatók szerint 50 000, mások szerint 200 000 pedofil férfi él, de többen azon a nézeten vannak, hogy a férfi felnőtt lakosság egy százaléka érintett, ami 250 000 embert jelent. A nőknél jóval kisebb ez az arány, becslések szerint 100 ilyen hajlamú férfira jut egy nő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!