hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Képek a világűrből - Füstfelhő Manhattan fölött

2014. 03. 23.
A világűrből nézte végig a Világkereskedelmi Központ második tornyának összeomlását Frank Lee Culbertson 2011. szeptember 11-én. A Nemzetközi Űrállomásról készített felvételeit – a világon elsőként – ezen a héten mutatja be teljes egészében a brit Channel 4 tévécsatorna.

Az „Élet az űrben” címmel sugárzott, a NASA-val közösen készített tudományos-ismeretterjesztő sorozat, amely az űrpilóták mindennapjait és  a küldetésük közben felmerülő nehézségek megoldásának menetét mutatja be,  nem nélkülözi az izgalmas részeket. Többek között látható az űrállomás meghibásodott hűtőberendezésének kívülről, az űrből történő megjavítása és az az űrséta is, amely kis híján az olasz asztronauta, Luca Parmitano életébe került, amikor sisakja vízzel telt meg. Mindezek mellett azonban a legmegdöbbentőbb az az űrből, a szeptember 11-i terrortámadás napján készült videó, amely a légifelvételek mellett az űrállomás legénységének reakcióját is megörökítette.
Frank Lee Culbertson a harmadik NASA-expedíció során két orosz mérnökkel, Mihail Tyurinnal és Vlagyimir Dezsurovval egyetlen amerikaiként szinte napra pontosan egy hónapja tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson. Mint rendszeresen, szeptember 11-én is a rutin reggeli orvosi ellenőrzés miatt lépett kapcsolatba a houstoni irányítóközponttal, ahonnan megrendülten értesült a legfrissebb hírekről: a Világkereskedelmi Központ épülete és a Pentagon ellen végrehajtott terrortámadásokról. „Megdöbbentem, majd elborzadtam”  – írta később üzenetben a földi bázisnak. „Először arra gondoltam, hogy ez nem is valóságos beszélgetés volt, hanem egy krimibejátszást hallgatok.”
A Földet 92 perc alatt megkerülő, bolygónkhoz viszonylag közel, attól csak mint-egy 28 ezer kilométerre keringő űrállomás ekkor éppen Észak-Amerika felé tartott. Culbertson gyorsan egy kamerát keresett, és társa, Mihail kabinjának az ablakából pásztázta az Egyesült Államok keleti partját, ahol a ragyogó napsütésben a felhőtlen égen úszó óriási füstcsóva eltéveszthetetlenül jelezte a támadás színhelyét, Manhattant. Miközben a géppel a városrészre közelített, az űrből élőben láthatta a második torony összeomlását. A videón hallható, amint Culbertson a houstoni földi irányítóközponthoz szól: „Látjuk New York Cityt és a tűz okozta füstöt. Imádkozva gondolunk minden ottani emberre, és azokra is, akik máshol vannak. A keleti partot figyelem, hogy látható-e valami más is. Szeretném, ha New York népe tudná, hogy a városuk még így is nagyon szép az űrből.”
Az űrhajósok gyakran beszámolnak arról a változásról, amelyet a Föld világűrből eléjük táruló látványa okoz. A szeptember 11-ei látvány Culbertson esetében  rendkívüli módon kijózanító volt. Nemcsak a hazája elleni támadás és honfitársai ezreinek, köztük talán barátainak a halála okozott számára rettenetes érzést, hanem izoláltságának és ebből fakadó tehetetlenségének tudata. Mindez csak fokozódott, amikor néhány órával később megtudta, hogy barátja és egykori iskolatársa, Charles „Chic” Burlingame volt az első pilótája annak a repülőgépnek, amelyet a terroristák a Pentagon épülete ellen irányítottak.
Culbertson felvételének egy részét a NASA már kiadta a közel 3000 ember éle­-tét kioltó szeptember 11-ei terrortámadások 10. évfordulójára, de teljes terjedelmében most első alkalommal látható Nagy-Britannia kereskedelmi tévécsatornáján, a Channel 4-en. A március 12. és 16. között sugárzott sorozat részeként bemutatásra kerülő film tartalmazza azt az eddig még nem vetített videót, amelyen az űrhajós trombitájával elhunyt barátja tiszteletére az amerikai hadseregnél a nap végét jelző „takarodót” játssza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!