hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Foci, szamba, tüntetések
Nemcsak focit, gazdasági növekedést is akarnak a brazilok

2014. 03. 23.
Alig van már hátra három hónap a 2014-es brazil focivébé kezdőrúgásáig, ám nagy valószínűséggel a rangos nemzetközi sporteseményekhez „méltó” módon ez a rendezvény sem megy majd simán, ez már az előkészületekből látszik. A stadionok egy részének csúszik az átadása, a társadalomban minden egyes elköltött reállal egyre nő az ellenállás, pedig a brazilok lételeme a foci. Egyre több tüntetés zajlik a pénzköltés ellen, Pelé és Ronaldo azonban biztosak benne, hogy Brazília minden szempontból sikeresen jön majd ki a helyzetből.

Több volt a március 5-én megrendezett barátságos mérkőzés Dél-Afrika–Brazília között, mint egy nemzetközi sztárokat felvonultató futballshow; akár szimbolikus stafétaátadásnak is lehetne értelmezni. A brazilok parádés játékkal 5–0-ra gázolták le a házigazdát, nagy valószínűséggel a nemzetközi és hazai elvárások nyomása miatt nagy volt a teljesítési kényszer.

A sajtóban ennek ellenére – ahogy mostanában nagyszabású sportesemények körül megszokhattuk – egymást érik az aggódó írások, amelyek szerint a fejlődő dél-amerikai állam nem tudja időre átadni a világbajnokság lebonyolításához szükséges 12 stadiont. Mindezek mellett a marketingeseknek is borzasztó nehéz a dolguk, ugyanis egyre többen vonulnak az utcára a rendezvényre költött óriá­-si mennyiségű állami pénz miatt. A polgárok azért tüntetnek egyre nagyobb számban, mert nincsenek meggyőződve arról, hogy a fejlődő gazdaságból a futballba átcsatornázott milliárdok jobban megtérülnek majd, mintha például az iparba fektették volna őket.

Amikor 2007-ben a FIFA kihirdette, hogy Brazília lesz a következő, aki megrendezheti a világbajnokságot, a gazdaság még a kínaihoz vagy az indiaihoz hasonló módon legalább évi 5 százalékos ütemben nőtt, milliókat sikerült kiemelni a szegénységből Lula da Silva elnöksége alatt. Most ez a fejlődés már nem ilyen látványos, bár a mienkhez képest még mindig jelentős; számunkra továbbra is csak „tündérmese” az évi 2-3 százalékos gazdasági növekedés, amit a brazilok még mindig képesek produkálni. A megtorpanás viszont erősen érezhető a korábbi „dübörgéshez” képest, és nemcsak a gazdaságban, hanem a vébé-előkészületekben is. Olyannyira, hogy a FIFA fontolóra vette azt is, hogy az egyik helyszínről máshová tegye át a megrendezendő mérkőzéseket. A 12 stadion közül, amelyeket a FIFA már decem­berben készen akart látni, lesz olyan, amely még májusra sem fog elkészülni teljesen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!