hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 11. 21. (XVIII/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Baltás gyilkosok Jeruzsálemben

Négy rabbi és egy rendőr halt meg az egyik nyugat-jeruzsálemi zsinagógában, ahová két palesztin terrorista tört be pisztollyal, késekkel és baltákkal felfegyverezve. A mészárlás - amelynek további nyolc sebesültje is van - még a sokat tapasztalt izraeli katasztrófa-elhárítókat is megdöbbentette: „Minden vérben úszott, a padsorok közötti vörös tócsákban imakönyvek hevertek” - idézte fel egyikük a látványt. A támadás az utóbbi hetek késeléses és autós merényleteinek sorában az eddigi legsúlyosabb volt. A terrorakciót világszerte elítélték, de az Európai Unió továbbra is Izraeltől vár engedményeket a palesztinok javára.

Stabil kormányzást vár Kelemen Hunor

Valósággal kettészakadt Románia a vasárnapi elnökválasztást követően azzal, hogy Erdély jelentős részén Klaus Johannis, a jobbközép pártok jelöltje, míg a keleti és déli részeken Victor Ponta szociáldemokrata jelölt szerezte meg a szavazatok többségét. Így Ponta kevés előnnyel ugyan, de esélyesként vág neki a második fordulónak, amelyet a hétvégén tartanak Romániában. Bár a magyarok szavazata döntő lehet, az RMDSZ hivatalosan egyik jelöltet sem támogatja a további kampányban, és arra szólította fel támogatóit, hogy saját meggyőződésük szerint voksoljanak.

Betilthatják a „Führer” pártját

Csaknem hétszáz oldalas vádirat született az Arany Hajnal görög neonáci párt ötven tagja ellen. A nyomozás során fény derült arra, hogy a párt tevékenységét túl sokáig figyelmen kívül hagyták a hatóságok, sőt több esetben az erőszakos bűncselekmények elkövetésében a rendőrség is közreműködött. A tárgyalás jövő év elején kezdődik, és az ügyészség azt reméli, végleg betilthatják a mozgalmat.

Nem vagyunk ott?

A brisbane-i G20 találkozó legtöbbet idézett mondata kétségkívül Vlagyimir Putyin szájából hangzott el. Amikor Steven Harper kanadai miniszterelnök felszólította az orosz elnököt, hogy hívja vissza csapatait Ukrajnából, a válasz egyesek szerint akár megnyugtató is lehetett: „Sajnos nem tudjuk megtenni, mert nem vagyunk ott.” Aki viszont ismeri az elnök kettős beszédét, egyértelműen érti: nem azt akarta közölni, hogy nincsenek orosz csapatok Ukrajnában, hanem azt, hogy ahol vannak, az nem Ukrajna.

Lux-Leaks - Adótrükkök a nagyhercegségben

Miközben a hazai közéletet hetek óta az tartja lázban, hogy a magyar adóhatóság közreműködött-e adóelkerülési ügyekben, ezt egy másik európai adóhatósággal kapcsolatosan tulajdonképpen tényként lehet kezelni. Nagyjából 28 ezer oldalnyi dokumentum került ugyanis nemrégiben nyilvánosságra, amely minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a luxemburgi adóhatóság több száz multinacionális cégnek segédkezett milliárd eurós nagyságrendű társasági adó  eltüntetésében.

Globális terrortrendek

Drámaian megnőtt a vallási okból elkövetett merényletek száma 2000 óta – derül ki a 2014-es Globális Terrorizmus  Indexből (GTI), amely azt vizsgálja, milyen változások zajlottak le az elmúlt években a terrorizmussal kapcsolat-ban. A tanulmányból az is kiderül, hogy mely államokból csatlakoztak legtöbben az Iszlám Államhoz, illetve hogy mekkora a fenyegetettség hazánkban.

A dzsihád vulkánjai

Az iszlám hitre való áttérés sem mentette meg a haláltól Peter Kassiget. Az amerikai segélymunkás az ötödik nyugati túsz, akit az Iszlám Állam lefejezett. Az erről készült videó azonban különbözik a korábbiaktól: nem látható sem a lefejezés, sem az az előtti pillanatok, és nem is fenyegetőznek újabb fogoly kivégzésével. Ugyanakkor bemutat egy kivégzőosztagot, amelynek tagjai között európaiak is felfedezhetők. A videóval egyértelműen erőfitogtatásra és megfélemlítésre törekszik a terrorcsoport, némelyek azonban frusztrációt látnak a véres felvételek mögött.

Baklövések és frusztrációk

Hatalmas mozgósítással, kemény Facebook-kampánnyal, számos protest-szavazattal és határon túli voksokkal fordított az elnök­ségért folyó versenyen Klaus Iohannis. Victor Ponta elleni győzelméhez kellettek a szociáldemokraták kampányban elkövetett baklövései, valamint a korábban inaktív nagyvárosi fiatalok megmozdulása is. A 62 százalékos részvétel mellett 54 szá­zalék fölött teljesített a volt nagyszebeni polgármester, megduplázva ezzel az első fordulóban kapott szavazatai számát.

Belföld

Nemzeti egyet nem értők – Új ellenzéki mozgalmak

Korábban nem ismert személyek állnak az elmúlt hetek látványos tüntetéssorozata mögött, akik többségének semmilyen kapcsolata sincs a hivatalos ellenzéki pártokkal. Ők a 2010 előtti politikai szereplőket is hibásnak tartják a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) létrejöttében. Így nemcsak a NER-t utasítják el, hanem többnyire azt a szociálliberális politikai elitet is, amelynek elhibázott politikájából szerintük a NER, azaz az Orbán-rezsim kinőtt.

Mr. Horváth - A zöld dossziés ember

„Húszezer ember előtt beszélni a Kossuth téren - felemelő érzés. De igazából nem akartam felszólalni. Ha a szervezők előző este nem kérnek meg, magamtól biztosan nem megyek fel a színpadra” – mondja az úgy­nevezett NAV-botrány kirobbantója, Horváth András két nappal a „Közfelháborodás napja” című tüntetés után. Horváthot az elmúlt egy évben szinte az egész ország megismerte. Pontosabban nem is őt, hanem inkább az általa feltárt „ezermilliárdos” áfacsalást és az erről összeállított „zöld dossziét”. Most megpróbáljuk bemutatni magát Horváthot.

Magyar láncok előnyben

Komoly fejtörést okoz az évek óta Magyarországon tevékenykedő külföldi tulajdonú élelmiszerláncoknak, hogy a kármentésnél többet hozzanak ki a kormány által generált helyzetből. Külön-külön le tudták volna nyelni a „nyereségkényszert” vagy a felügyeleti díj harmincszorosára emelését, de a kettő együtt röviden úgy foglalható össze, hogy: „Viszontlátásra!”. A deklarált kormányzati cél a hazai cégek pozicionálása, ugyanakkor kevesen említik a negatív következményeket.

Az utolsó stáció - Győztek a bankok?

Benyújtotta a kormány a parlament elé a devizahitelek  forintosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyre a Bankszövetséggel való megállapodása alapján került sor. Felhasználói oldalról (adósok és érdekképviseleteik) a legfinomabb reakciók is inkább megoldás helyetti átmeneti segítségről beszélnek, pláne annak fényében, hogy a váltás kötelező lesz és hasznot főleg a Matolcsy-féle Magyar Nemzeti Bank realizálhat belőle.

A mohó állam és a dohány-kereskedelem

„A Blahánál gyakran botlok ciginepperekbe. Álldogálnak az utcán, figyelik az embereket, és odajönnek, mondogatják: cigi, cigi – tisztára, mint a valutázók régen a belvárosban. Egyszer vettem tőlük ötszázért valami kínai csempész­árut, hát annak szörnyű íze volt” - meséli T. Kata budapesti lakos, aki jó ideig próbált felhagyni a szenvedélyével, mert felzaklatta a trafikmutyi, aminek sajátos cégére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. A parlament most elfogadta a második trafiktörvényt, amely a multik különadója és a nagykereskedelem államosítása révén a cigarettaárak növekedését és a feketepiac megerősödését idézheti elő.

Kontrasztok

Miközben majdnem megtelt a Parlament előtti Kossuth tér, addig az Országgyűlés szinte kiürült. A „lézengő” képviselők egy-egy törvénymódosítás vége-hossza nincs, unalmas vitájába kezdtek, míg kint a dühös magyarok éppen kordont bontottak, az év egyik legrosszabbul megszervezett, mégis ütősre sikerült tüntetésén.

Hit és értékek

Legyenek óvatosak Amerikával!

Ellenkultúrát képviselő forradalmár - így jellemzi magát Twitter-profiljának nyitó oldalán Dr. Michael L. Brown amerikai vallástörténész, rádiós műsorvezető és számos sikeres könyv szerzője. Több műve magyarul is megjelent, köztük a teológiai antiszemitizmus történetéről írt könyve. Beszélgetésünkben Herzl Tivadartól indultunk és John Lennonon át Russel Crowe-ig jutottunk el.

Őslegendák országa

Pártus Jézus és magyar barátai – ezzel a címmel rendeztek vitaestet az ELTE-n abból a célból, hogy a meghívottak – Sárközy Miklós ókortörténész és Teszler Vendel néprajzkutató – segítségével körüljárják a kérdéskört: „miért élednek újra és újra a magyar származástörténettel kapcsolatos mítoszok, tévhitek és összeesküvés-elméletek”. Beszámoló a vitaestről, némi felvezetéssel.

HÁTTÉR

 Összeesküvés, amely megváltoztatta a világot

Miért robban le a printerünk, látszólag indokolatlanul? Miért törik el a cipőnk talpa egy héttel a szavatossági idő lejárta után? Miért fut fel a női harisnya akkor is, ha vigyáznak rá? Miért csak egész blokkot lehet cserélni az autónkban egy filléres alkatrész meghibásodása esetén, és miért hajlik meg olyan könnyen a drága pénzen vásárolt iPhone 6, ha azt elővigyázatlanul vágjuk zsebre? A villanykörte-összeesküvés című, interneten is megtekinthető film rendezője szerint az okok a fogyasztói társadalom gondolkodásmódjára vezethetők vissza. A „tervezett elavulás” gondolata pedig – miszerint a termékek élettar­ta­mának csökkentése a gazdasági növekedést szolgálja – éppen kilencven évvel ezelőtt, a Phoebus kartell létrehozásakor fogalmazódott meg Genfben, 1924 decemberében.

A galaxis demokratizálása

Eseménydús heteket tudhat maga mögött az űrkutatás. Közel kétéves ismeretlen célú küldetése után október közepén tért vissza a Földre az amerikai légierő titkos űrrepülője, a Boeing X–37B. A történelem során először juttattunk űrszondát egy üstökös előre kijelölt pontjára több száz millió kilométer távolságból. Emellett viszont másodpercekkel a kilövés után felrobbant a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) ellátmányt szállító Antares hordozórakéta, valamint darabjaira hullott Sir Richard Bransonék magánűrhajója, a SpaceShipTwo. A tulajdonos mégis a folytatás mellett dönt.

Már csak a röhögés marad vagy a székláb

Miért kell csípőből vágnia Mari néninek egy átlagos Spar négyes kasszájánál, hogy mennyibe került a felcsúti stadion? – teszi fel a kérdést Merényi Dániel (grafitember), az egyik legnépszerűbb magyar karikaturista. Korábban a reklámszakmában dolgozott, majd négy évet élt a Dolomitokban, ahonnan tévedésből tért haza. Kézműves kerékpárvázakat készít, mellette pedig az Index.hu Napirajz című rovatában jelennek meg politikai témájú rajzai. Azt mondja, karikatúrái sikerét a felháborodás és az összekacsintás adja.

A megbocsátás ereje

Úgy döntöttem, megbocsátok… fiam gyilkosának – ezzel a címmel jelent meg Dianne B. Collard hiánypótló könyve a Harmat Kiadó gondozásában. A Collard házaspár 23 éves fiát, Timothy-t egy féltékeny férj 1992-ben tévedésből meggyilkolta és megcsonkította. Timothy halála után két nappal született meg a kislánya, akinek így apa nélkül kellett felnőnie. Timothy húga tíz éven át poszttraumás stressz-zavarokkal küzdött. Az édesanya 2010-ben írta meg könyvét, melyben személyesen vall arról a napi döntések által szegélyezett hosszú útról, amely a sérelmek, fájdalmak, a megtorlás és az elégtétel-keresés zárt világából elvezethet a szabadságra és a békességre. A szerző elöljáróban leszögezi: könyvét nem teológiai értekezésnek szánja, csak el akarja mesélni, hogyan munkálkodott Isten az életében. Férje, fia és lánya a maguk módján mindnyájan végigjárták ezt az utat, aminek eredményeképp lánya megszabadult a pánikrohamoktól, és ma már férjével együtt traumatizált embereket segít. Timothy gyilkosa, miután a börtönben elolvasta Dianne könyvét, hitre jutott, és engedélyt kért tőle arra, hogy a könyv segítségével a rabtársai felé szolgálhasson. A Collard házaspár, aki a megbocsátás üzenetével járja a világot, a könyv magyar kiadása alkalmából nemrég hazánkba is ellátogatott, s ez alkalomból a szerzőnő interjút adott a Heteknek.

Európai gázálmok

Október végén Európa fellélegezhetett. Az EU finom patronálására Oroszország ígéretet tett, hogy folytatja a gázszállítást az ukrán vezetékeken keresztül. Az idei tél kipipálva, a függőség viszont marad.

KÁVÉSZÜNET

Mindenki lehet nyertes

Képzeljünk el egy olyan iskolát, ahol öröm tanulni és tanítani, ahol minden gyerek minden területen az egyéni képességeinek megfelelően haladhat, mindeközben élményszerűen szerezhet ismereteket, és a különböző adottságú társaival való együttműködés mikéntjét is megtanulhatja. Mindez nem csupán álom, hanem hétköznapi valóság Pesthidegkúton, a Gyermekek Házában, ahol nem indítanak első osztályt anélkül, hogy a 25 fős létszámban ne lenne 3 sajátos nevelési igényű (látássérült, hallássérült, mozgássérült, autista, értelmi sérült) gyerek, aki együtt tanul ép társaival teljes, azaz minden tanórára és iskolai tevékenységre kiterjedő integrációban. A módszer nemcsak a fogyatékkal élők optimális fejlődését és társadalmi beilleszkedését segíti, hanem a befogadó környezetet is megtanítja a fogyatékkal élőkhöz és általában az egymáshoz való helyes viszonyulásra. Kérdéseinkre Lányi Marietta, a Gyermekek Háza néven ismert általános iskola igazgatónője válaszolt.

Konditerem a táskádban

Végre minden embernek lehetősége nyílik arra, hogy saját konditerme legyen, és önmaga legyen a súlyzó. A portable gym, azaz hordozható konditerem becenévre hallgató TRX egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. A csupán 70 dkg-os eszköz segítségével bármikor és szinte bárhol edzhetünk, ha a kedvünk úgy tartja!

Macska-egér háború

Tom, a szürke házi macska és Jerry, a barna házi egér folytonos humorba ültetett élet-halál harca, sokunk kedvenc amerikai rajzfilmje volt, és a sztori máig töretlen népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy még napjainkban is készítenek kisebb epizódokat vagy egész estés filmeket belőle. Sőt, a rajzfilmsorozatnak több Oscar-díja van, mint a minden idők legnagyobb filmrendezői között számon tartott Alfred Hitchcocknak, Francis Ford Coppolának és Martin Scorsesének összesen.

Világszínvonal és egyedi igények

Szinte az ipari forradalom óta nem csodálkozunk azon, ha „szembejön velünk” az utcán – mondjuk a ked­venc ruhadarabunk. Csendben tudomásul vesszük a modern világ furcsa visszásságát, ami olykor pulóverünkön vagy szoknyánkon, máskor az autónkon testesül meg. Hol van az már, hogy elmegyünk a szabóhoz egy szép öltönyt varratni?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!