hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem vagyunk ott?

2014. 11. 29.
A brisbane-i G20 találkozó legtöbbet idézett mondata kétségkívül Vlagyimir Putyin szájából hangzott el. Amikor Steven Harper kanadai miniszterelnök felszólította az orosz elnököt, hogy hívja vissza csapatait Ukrajnából, a válasz egyesek szerint akár megnyugtató is lehetett: „Sajnos nem tudjuk megtenni, mert nem vagyunk ott.” Aki viszont ismeri az elnök kettős beszédét, egyértelműen érti: nem azt akarta közölni, hogy nincsenek orosz csapatok Ukrajnában, hanem azt, hogy ahol vannak, az nem Ukrajna.

Az ukrán kormányzat egyébként, valóban úgy tűnik, lemond a szeparatisták fennhatósága alatt lévő területekről, hiszen megvonja az állami finanszírozást a térségtől: sem nyugdíjakat, sem egyéb szociális ellátást nem folyósítanak az oroszbarát területeknek. Így a térség tulajdonképpen teljes egészében a humanitárius segítségre kell hogy hagyatkozzon, hiszen a gazdaság a harci cselekmények miatt alig-alig működik: akinek még van munkahelye, sokszor ételért vagy termékekért cserébe dolgozik. Az orosz sajtó szerint egyértelmű, hogy az ukrán kormány „szociális genocídiumot” hajt végre saját lakossága ellen, Putyin is kifejezte meglepődését: nem érti, miért mond le az ukrán kormány saját polgárairól, és taszítja el őket. Ugyanakkor Ukrajnában a lakosság nagy része támogatja a lépést, és úgy gondolják, ha a régió képes hadsereget fenntartani, sőt egyre nagyobb mértékben felfegyverezni, akkor saját gazdaságát és szociális szféráját is szervezze meg. Amennyiben magukat Kijevtől független „népköztársaságnak” tartják, a szociális ellátórendszer finanszírozását is oldják meg. Az elszakadni kívánó régiók saját fizetőeszköz bevezetését is tervbe vették, a novorosszijai rubel értékét pedig Pavel Gubarev, a szeparatisták egyik vezetője szerint a régióban előállított energiához kellene igazítani, mivel más forrás nem áll rendelkezésre. A sajtótájékoztatón, melyet a novorosszijai rubel bejelentése kapcsán tartott, Gubarev újságírói felvetésre közölte, hogy Dél-Oszétiától és Abháziától eltérően nem rubelt kívánnak bevezetni, mert az most spekulánsok támadása alatt van.
A rubel elleni spekulációkra Putyin elnök is utalt korábban, és bejelentette, hogy a rubel gyengülésének nincs fundamentális alapja, sőt, a dollárban értékesített olaj miatt még jól is jön az orosz gazdaságnak a fizetőeszköz gyengülése. Putyin elnök, aki Ausztráliába, a G20-as csúcsra úgy érkezett meg, hogy előtte az ausztrál partok közelében az orosz csendes-óceáni flotta hadihajói cirkáltak, az egész találkozó idején magabiztos vezetőként lépett fel. David Cameron brit miniszterelnök – Leonyid Bersidszkij, a Bloomberg újságírója szerint – meg is jegyezte: ő nem tartotta fontosnak, hogy hadihajót hozzon magával. Az újságíró szerint egyébként az egész csúcsra jellemző volt, hogy az orosz elnököt leckéztetni próbálták. Tony Abbott ausztrál kormányfő, akitől azt várták, hogy a maláj légitársaság gépének lelövése miatt – amelyben 38 ausztrál állampolgár halt meg – kérdőre vonja majd az orosz elnököt, csak egy hivatalnokot küldött az elnök fogadására a repülőtérre, a hivatalos fotózáson pedig Putyint a szélre állították. A Bloomberg szerint ez a „gyerekes” viselkedés a nyugati vezetők részéről kontraproduktív lehet, és inkább erősíti a nyugatellenességet és Putyin népszerűségét hazájában.
Ugyanakkor a Los Angeles Times tudósítója megemlítette a milánói EU–orosz csúcsot, ahol Putyin négy órát várakoztatta Merkel kancellárt, jelezve, hogy a diplomácia szabályait a maga módján kívánja értelmezni. Oroszország és a Nyugat kapcsolatának elmérgesedését egyébként az oroszok szerint a Nyugat váltotta ki azzal, hogy felrúgta azt a megállapodást, amelyet a berlini fal leomlása előtt kötöttek az akkori kétpólusú világ vezető hatalmai. Akkor a Nyugat elkötelezte magát: ha az oroszok nem akadályozzák a berlini fal lebontását, a NATO nem terjeszkedik az egykori orosz birodalom területén. Az EU terjeszkedése és ezzel együtt a NATO kiszélesítése azonban mélyen érintette az orosz érdekszférát, így Putyin bejelentette, hogy nem hajlandóak tovább eltűrni geopolitikai érdekeik sérelmét, hanem megvédik országukat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!