hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mohó állam és a dohány-kereskedelem
Kinek kell a drága cigaretta?

2014. 12. 01.
„A Blahánál gyakran botlok ciginepperekbe. Álldogálnak az utcán, figyelik az embereket, és odajönnek, mondogatják: cigi, cigi – tisztára, mint a valutázók régen a belvárosban. Egyszer vettem tőlük ötszázért valami kínai csempész­árut, hát annak szörnyű íze volt” - meséli T. Kata budapesti lakos, aki jó ideig próbált felhagyni a szenvedélyével, mert felzaklatta a trafikmutyi, aminek sajátos cégére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. A parlament most elfogadta a második trafiktörvényt, amely a multik különadója és a nagykereskedelem államosítása révén a cigarettaárak növekedését és a feketepiac megerősödését idézheti elő.

A 25 éve dohányzó Kata azt is elmondja, hogy az illegális dohányáruk egyik fő elosztóhelyének most a Keleti pályaudvar számít, sokan járnak oda, köztük az ő tizenéves tanítványai is, de szinte bárhol hozzáférhető, piacokon, plázákban, köztereken. Népszokássá vált sodort cigarettát szívni, mert a vágott dohány ma a legolcsóbb. „Olcsó cigidohányt vesznek nagy tételben, megtekerik, tesznek bele ugyan valami filtert, de az is gagyi” – meséli Kata, aki szerint a Keletiben mindenfajta áru van, az ukrán Marlboro például dobozonként 350 forintért beszerezhető – ha egész kartonnal veszi az ember –, egész jó minőségű, ellenben a Nemzetiben dobozonként 1020 forintot kérnek érte. Szerinte az illegális kereskedelem egyik fő célcsoportját a kamaszok adják, akik ki vannak tiltva az állami bizniszből, és elég kispénzűek is.

 A GfK évenként végez felmérést a hazai illegális cigarettaforgalomról, amelynek az évi minimum 400 milliárd forintosra becsült teljes hazai forgalmon belüli aránya 2012-ben 5,8 százalék, 2013-ban 11,8 százalék, idén 12,1 százalék volt a GfK szerint. A megugrás a kiskereskedelem tavalyi államosításához, azaz a nemzeti trafikok bevezetéséhez volt köthető, s különösen érintett az ország keleti fele, első­sorban a nem EU-országokból érkező csem­pészáru révén. Az adóhatóság idén szeptemberig több csempészcigit foglalt le, mint tavaly egész évben, konkrétan 85 millió szálat, összesen 3,4 milliárd forint értékben. Erre való tekintettel a NAV a dohányipari cégekkel karöltve országos kampányt indított a dohány feketekereskedelme ellen.

Nem véletlen, hogy az illegális kereskedelem elleni harc meghirdetése szinte napra egybeesett a második trafiktörvény elfogadásával, mely a költségvetési törvény része. Piaci szereplők szerint ez egyértelműen a cigarettaárak emelkedését fogja eredményezni, és tovább erősíti a feketekereskedelmet, gyengítve a sokhelyütt amúgy is veszteséges nemzeti trafikokat. A dohánypiaci törvény egyik fő eleme ugyanis a nagykereskedelem központosítása, azaz egy újabb láncszem, az állami központi elosztó beiktatása az értékesítésbe, ami azt jelenti, hogy ezentúl a gyártók és forgalmazók csak a központnak adhatnak el dohányárut, és a központ teríti azt a trafikoknak. A törvény kimondja, hogy

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!