hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Stabil kormányzást vár Kelemen Hunor
Szűkös előny

2014. 11. 20.
Valósággal kettészakadt Románia a vasárnapi elnökválasztást követően azzal, hogy Erdély jelentős részén Klaus Johannis, a jobbközép pártok jelöltje, míg a keleti és déli részeken Victor Ponta szociáldemokrata jelölt szerezte meg a szavazatok többségét. Így Ponta kevés előnnyel ugyan, de esélyesként vág neki a második fordulónak, amelyet a hétvégén tartanak Romániában. Bár a magyarok szavazata döntő lehet, az RMDSZ hivatalosan egyik jelöltet sem támogatja a további kampányban, és arra szólította fel támogatóit, hogy saját meggyőződésük szerint voksoljanak.

Azt az első forduló előtt is lehetett már látni, hogy az erdélyi megyékben Klaus Johannis nagyszebeni polgármester szerzi majd meg a legtöbb szavazatot, míg Victor Ponta a Kárpátokon túl szerzi szavazatai többségét. A korábbi elnökválasztásokon is ez volt a tendencia, a baloldal rendre a keleti és déli, vagyis a Kárpátokon túli megyékben, míg a jobboldali formáció a nyugati és erdélyi megyékben diadalmaskodott – ettől a trendtől most sem tért el a választói akarat. Erdélyen belül kivételt jelent Hunyad és Krassó-Szörény megye, ahol meglepetésre Victor Ponta szerzett több voksot, némi előnyre téve szert riválisával szemben. Ennek okát a román sajtó abban látja, hogy az említett megyék több szálon kötődnek a Kárpátokon túli részekhez, valamint erre magas az ipari népesség aránya; de azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi kormánypártok jelöltje vonzóbb az ott élők számára, mint az általuk csak polgármesterként ismert jobboldali jelölt.
Választási szempontból Erdélyben egy tömböt képez a többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna megye. Ott Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje végzett az első helyen, Johannis Kovásznában a második helyre szorult, Hargitában pedig a harmadik helyen végzett csupán. Meglepetésre a Kárpátokon túli megyékben győztes Ponta a fővárost nem tudta megnyerni, Bukarestben Johannis győzött. A politikai inga, úgy tűnik, két év baloldali kormányzás és sikerpropaganda után visszalendült a jobboldalra Románia fővárosában.
A kampány a második forduló előtt is tartogatott azonban meglepetéseket – elsősorban az RMDSZ elnökének bejelentését. „Mindenki szavazzon saját belátása szerint, a magyar választók felnőtt emberek, akik képesek döntést hozni” – ismertette a Szövetségi Állandó Tanács döntését Kelemen Hunor szövetségi elnök november 6-án délután. Az RMDSZ elnöke a döntéssel kapcsolatban lapunknak úgy nyilatkozott, nem támogathatják Klaus Johannist, hiszen az ACL jelöltje egyrészt nem is óhajt tárgyalni a támogatásról, másrészt negatívan viszonyult a magyarság igényeihez.
A jobboldal jelöltje lényegében nem kereste és nem is vette fel a kapcsolatot a szövetséggel. Az elnök leszögezte: az RMDSZ a kormányzás stabilitását tartja fontosnak az erdélyi magyarság érdekében, amiben Victor Ponta korrekt és megbízható partnernek bizonyult az elmúlt időszakban. Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy ő volt az, aki 2012-ben kiállt az RMDSZ kormányzati szerepvállalása mellett, emellett Călin Popescu-Tăriceanu várható szerepvállalását is jó döntésnek tartja, aki, ha Victor Ponta győz, az elnökké előlépő miniszterelnök helyébe lép. Kelemen Hunor szerint ennek ellenére nem támogathatják Pontát sem, mivel a baloldali koalíció egyik tagpártjával, az UNPR-vel szövetkező Corneliu Vadim Tudorral egy pillanatig sem tudnak egy oldalon lenni, még akkor sem, ha a nacionalista politikus nem a PSD-vel, azaz Ponta pártjával kötött egyezséget. „Vadim Tudor olyan szélsőséges politikus, akivel semmilyen szinten nem szabad egy platformra helyezkedni” – mondta Kelemen Hunor.
A választások első fordulóját értékelve Kelemen sajnálatát fejezte ki, amiért a magyar választók alacsonyabb számban járultak az urnákhoz, mint az általában történni szokott az elnökválasztásokon. Az eredmények azt mutatják, hogy a két magyar politikai szervezetnek a magyarságon belüli támogatottsága változatlan: a magyarok 14 százaléka szavazott Szilágyi Zsoltra, az EMNP jelöltjére, míg 86 százalék az RMDSZ jelöltjére adta le voksát. Kelemen Hunor úgy véli, a szövetség üzenete eljutott a magyarokhoz, és megértik döntésük lényegét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!