hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar láncok előnyben

2014. 11. 20.
Komoly fejtörést okoz az évek óta Magyarországon tevékenykedő külföldi tulajdonú élelmiszerláncoknak, hogy a kármentésnél többet hozzanak ki a kormány által generált helyzetből. Külön-külön le tudták volna nyelni a „nyereségkényszert” vagy a felügyeleti díj harmincszorosára emelését, de a kettő együtt röviden úgy foglalható össze, hogy: „Viszontlátásra!”. A deklarált kormányzati cél a hazai cégek pozicionálása, ugyanakkor kevesen említik a negatív következményeket.

A kiskereskedelmi piac átvarrása régóta szándéka a kormánynak, és elméletileg ehhez joga is van: piacszabályozók bedobásával arányosíthat. Az érintettek azonban most úgy érzékelik, mintha a verseny felszámolására irányuló lépések zajlanának. A parlament már el is fogadta az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelését, amely az adótörvényekben sávosan, az árbevételhez kötötten 0,1 százalékról 6 százalékra növekszik. Nem állnak messze a valóságtól azok a szakmai értelmezések, amelyek Európa legmagasabb élelmiszer-áfájának (27 százalék) további, 33 százalékra való srófolását vélték felfedezni a szabályozásban. És itt nyomban meg is kérdőjeleződik a rezsicsökkentés értelme az ellenzék szerint, akik emellett arra is rámutatnak nyilatkozataikban, hogy a beszedett díjtöbbletből származó 30 milliárdos bevétel nem akkora haszon, mint amekkora kárt okoz az „ellátórendszerben” (például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal költségvetése is 4 milliárd forint). Hogyan kedvez akkor mindez a „magyar tengelynek”: a CBA-nak, a Coop-nak és a Reálnak? Mindenekelőtt úgy, hogy bolthálózataik jelentős része franchise-ban működik, így a sávos adózás miatt kisebb mértékű felügyeleti díjat kell fizetniük.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által a hét elején benyújtott törvénymódosítás tovább csavar a szorításon, amikor 2018. január elsejétől megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését azon nagyvállalatoknak, amelyek mérleg szerinti eredménye két egymást követő üzleti évben is nulla vagy negatív, ugyanakkor nettó árbevételük ezen időszakban eléri az 50-50 milliárd forintot. A benyújtó indoklásában a tőkeerős üzletláncok piaci erőfölényét szeretnék apasztani a fogyasztók, illetve a magyarországi kis- és középvállalkozások érdekeinek a védelmében. Ha az előbbiek megengedhetik maguknak, hogy az árak lenyomása érdekében akár több évig is veszteséget termeljenek, s így kitolják az árversenyből az utóbbiakat, akkor a kormány is megengedheti magának – hangzik az érvelés –, hogy ezt visszaszabályozza a „természetes medrébe”.

Itt azonban még nincs vége a történetnek! A napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi értékesítésének piacán ezentúl az is erőfölénynek minősülne, ha az adott cég több mint 100 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt realizálna ezek értékesítéséből. A plázaépítés lehetőségét korlátozó jogszabály, az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló törvény módosításával pedig az engedélyezés az építési hatóság hatáskörébe kerül. Az ilyen ügyekben ezentúl a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell beszerezni az egész ország területéről. A kormányhivatal az eljárás során beszerzi az érintett miniszterekből álló bizottság véleményét, de persze a döntést „nem a miniszterek bizottsága hozza meg”. A javaslat a nagyobb cégek működésének azzal is gátat szabna, hogy kimondja: 2015. január elsejétől nagyobb szuper- vagy hipermarketet nemcsak építeni, de üzemeltetni sem lehetne világ­-örökségi terület nagyvárosias lakóterületén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!