hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 01. 01. (XIX/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

A kód neve: Merkel

Míg a vezető kormánypárti politikusok szinte versenyeznek azon, hogy melyikük képes élesebben kritizálni az Egyesült Államokat – a valós, vagy vélt – magyar belpolitikai jellegű akciói miatt, addig ezen megszólalásaik egyik fontos eleme Németország „dicsérete”. Angela Merkel jövő februári budapesti látogatását amúgy is óriási várakozások előzik meg a jobboldalon azért, mert ez bizonyíthatja, nem igaz, hogy Magyarország végzetesen elszigetelődött volna a világban. Az ellenzék szerint viszont azért, mert Merkel kőkemény bírálattal érkezik Budapestre.

Rövid távon fellendülés, hosszú távon apokalipszis

Nyár végén a Time hetilap olyan címlappal jelent meg, miszerint kitört az új hidegháború. A világgazdaság működésében mindez miként érezteti a hatását?

Nácivadászat 2.0

Az év végére gyakorlatilag minden nagyobb, magyar szélsőjobbos és neonáci közösséget törölt oldaláról a Facebook. Több szélsőséges csoport már most közölte: nem kíván ismét megjelenni a legnagyobb közösségi hálón, ehelyett „új rendszert dolgoznak ki”. A döntés hátterében az áll, hogy úgy ítélik meg: kilátástalan szélmalomharccá vált a facebookos jelenlétük.

Hit és értékek

Geostratégiai könyvek és a Frigyláda

A Közel-Keleten nem új jelenség, hogy a régészet politikai célokat is szolgál. A brit, a francia és a német archeológusok a 19. század derekától kezdve Perzsiától Kis-Ázsián át Egyiptomig a birodalmi célok érdekében is ástak, és gyűjtötték a leleteket a British Museum, a Louvre vagy éppen a berlini Pergamom Múzeum számára. Az eddigi kutatások geostratégiai jelentősége eltörpülhet annak a kutatásnak a fényében, amelyről az év végén jelent meg egy összefoglaló könyv Izraelben. Harry Moskoff rabbi az ókor leghíresebb, ám 2700 év óta elveszett tárgya, az ószövetségi Frigyládával kapcsolatos legfrissebb információkat gyűjtötte össze.

A holokauszt szellemi vesztesége

A kriptonizzó feltalálója, a golyóstoll megalkotója, az első magyar számítógép építője és még számos tudós, feltaláló, író és művész – közös bennük, hogy sokat tettek Magyarország iparáért, tudományos felemelkedéséért és kultúrájáért, ám származásuk vagy vallásuk miatt végül munkaszolgálatra küldték őket a keleti front poklába; a gettóban, a Duna partján vagy éppen koncentrációs táborokban pusztultak el.

HÁTTÉR

A tehetség nem minden

Már az újévi koncertre készül Rácz Ödön, aki a Bécsi Filharmonikusok nagybőgő-szólistájaként októberben a világ leghíresebb hegedű-művészével, Leonidasz Kavakosszal rögzített kamarakoncert-felvételt Berlinben. A világhírű zenekar magyar bőgőse a napokban Budapesten is koncertezett: a Művészetek Palotájának közönségét örvendeztette meg játékával. Ez alkalomból adott interjút a Heteknek, amelyben a tehetségről és a Virtuózok című tehetség­kutató műsor egyik döntősével, Lugosi Dániel Alival való kapcsolatáról is beszélt.

Memora – fény és emlékezet

A holokauszt 70. évfordulóján a Civil Alap 2014. program támogatásával készült el a Memora- projekt. A soát sokféle módon dolgozták fel az elmúlt több mint fél évszázadban. Számtalan műalkotás, rendezvény vagy éppen személyes beszélgetések, egyéni szerencsék vagy tragédiák nyomán sejthetünk valamit abból a leírhatatlan szörnyűségből, amelyet a második világháborúban tapasztaltak meg embertársaink, ártatlanul.

Saulusból Paulus?

Az ókori Római Birodalomban számos vallási, etnikai, nyelvi identitás létezett egymás mellett. Ezek között – a fennmaradt forásokból úgy tűnik – viszonylag szabad volt az átjárás, vagyis bárki kerülhetett olyan helyzetbe, hogy állampolgárságot, nyelvet, vallást kellett változtatnia önként vagy kényszerből. Ez nemritkán a nevek megváltoztatásában is kifejeződött. A diaszpórában élő zsidók nagy számban vettek fel pogány neveket, és tipikus zsidó neveket alkalmanként akár pogányok is használtak. Ha egy provincialakó vagy egy  felszabadított rabszolga kapta meg a római polgárjogot, automatikusan nevét is megváltoztatta. Így vált például a Joszéf ben Mattitja (József, Máté fia) nevű zsidó hadvezérből, miután Titus Flavius Vespasianus tábornok – a későbbi császár – felszabadította, Titus Flavius Josephus.

A gyűlölet hullámhosszán

Bár a nyugati médiában rendszerint igyekeznek árnyalni a Közép-afrikai Köztársaságban másfél éve tartó polgárháború vallási indíttatását, a véres eseményeket nehezen lehet különválasztani az országban teret nyerő muzulmán szélső­ségesek tevékenységétől. Helyszíni beszámoló Afrika szívéből.

Magyarország jobb, mint gondoljuk

Nem vagyunk fasiszták, és a szlovákok sem utálnak minket úgy, ahogyan azt hittük. A külföldön dolgozó magyarokat szorgalmas, igyekvő munka­vállalóknak ismerik, viszont az összetartás nem jellemző rájuk, sőt, vannak olyanok, akik arra szakosodnak, hogy kivándorló honfitársaikat átverjék – ilyen vigasztaló és kevésbé vigasztaló dolgok is kiderülhetnek rólunk, ha kicsit utánajárunk annak, mennyire  színes kép él rólunk a nagyvilágban. Kiss Róbert Richárd éppen ezt tette, s összegyűlt impresszióit könyvben is közreadta, Így látják a magyarokat a világban címmel.

Jókor, jó helyen

Szerencsés nemzedék – tart­ják azokról az ameri­kaiak­ról, akik a harmincas években, a nagy gazdasági világválság idején születtek. Joggal.

KÁVÉSZÜNET

Mozgással a stressz ellen

A Funkcionális Mozgásminta Szűrés és a kettlebell hazai meghonosítója, a krav maga önvédelmi rendszer hazai társalapítója, saját üzemeltetésű edzőterem-hálózata a 360Gym koncepció megalkotója, lila öves brazil jiu-jitsu instruktor, férj és apa. Lakatos Péterrel az általa megalkotott és a speciális egységek által már jó ideje használt mozgásformáról, a Primal Move-ról beszélgettünk.

Az orvos kezel, a kapcsolat gyógyít

Koraszülöttosztály, ahol a baba a főnök? Mozi a mentőautóban? Egészen rendhagyó, mégis rendkívül inspiráló konferenciára került sor nemrégiben, melynek célja az emberibb egészségügyről való közös gondolkodás, a jó gyakorlatok bemutatása volt.

Az egészségügyi dolgozó is ember

Alapítója vagy a PAF – Közhasznú Alapítványnak, mely mottója szerint az emberibb egészségügyért tevékenykedik. Honnan jött az ötlet, hogy szervezetfejlesztőként elindíts egy ilyen kezdeményezést?

Winter blues

A depresszió nem úri hóbort – mint azt sokan állítják –, hanem korunk egyre gyakoribb betegsége. Több megjelenési formája ismert, télen általában a szezonálistól szenvednek sokan: a sötétebb színek, a mozgáshiány és a kevesebb szabadban töltött idő hónapokon át tartó lelki és fizikai fáradtságot okozhat. Az év végi kimerültséggel párosuló fényhiány a magyar lakosság mintegy 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz, aminek azonban elejét lehet venni.

Mire jó a kurkuma?

A curry fűszert adó növényt hiába keressük a növényhatározóban, ugyanis nem létezik. Ez tulajdonképpen egy fűszerkeverék, amit az Indiából hazatérő angolok találtak ki és honosítottak meg. Fő alkotóelemei a kurkuma, a koriander, a római kömény, a fahéj, a gyömbér, a fokhagyma, a mustármag és még sorolhatnánk. Erős, jellegzetes íze és illata felidézi az indiai konyhát, még akkor is, ha Indiában nem használják ebben a formában ezt a fűszerkeveréket.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!