hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rövid távon fellendülés, hosszú távon apokalipszis
Interjú Heim Péter közgazdásszal

2014. 12. 31.
Nyár végén a Time hetilap olyan címlappal jelent meg, miszerint kitört az új hidegháború. A világgazdaság működésében mindez miként érezteti a hatását?

– Egyre élesebb az orosz–amerikai konfliktus, de sokan arra keresik a választ, hogy az Egyesült Államok miért Oroszországgal viaskodik, ha a legnagyobb gazdasági vetélytársa inkább Kína. Az is egyértelmű, hogy Washington világpolitikában és a világgazdaságban betöltött szerepét Peking veszélyezteti leginkább.

Igen ám, de a kínaiak kezében van az amerikai hitelek nagy része. Ők hitelezik az Egyesült Államokat. És nincs éles politikai „ütközés”, mint Oroszországgal Ukrajna miatt.

– Egyrészt csak az amerikai hitelek egy része van kínai kézben. Az a kifejezés, miszerint a „nagy része” ugyanis nem teljesen igaz. A legnagyobb amerikai vagyonkezelő egyedül 4600 milliárd dollárt kezel, míg a kínai állami tartalékalap, ami a devizatartalékot kezeli, az 4000 milliárd dollár körüli összeget kezel. Tehát a legnagyobb amerikai vagyonkezelők nagyobbak, mint az egész kínai államot képviselő devizatartalék. Az igaz, hogy Kína már túl erős ahhoz, hogy nyílt geopolitikai és gazdasági „háborúba” keveredjen vele Amerika.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!