hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyűlölet hullámhosszán
Vahabita radikalizmus és polgárháború

2015. 01. 08.
Bár a nyugati médiában rendszerint igyekeznek árnyalni a Közép-afrikai Köztársaságban másfél éve tartó polgárháború vallási indíttatását, a véres eseményeket nehezen lehet különválasztani az országban teret nyerő muzulmán szélső­ségesek tevékenységétől. Helyszíni beszámoló Afrika szívéből.

A jobb sorsra érdemes Közép-afrikai Köztársaság a világ legveszélyesebb országai közé tartozik – olyan „társaságba”, mint például Afganisztán, Szíria vagy éppen az anarchiába süllyedt Szomália. Az utóbbi 150 évben a térség szebb napokat nemigen látott: a 19. század közepétől a muszlim rabszolgakereskedők az ország keleti részét gyakorlatilag deportálták. A 20. században a francia gyarmati lét hozott ugyan némi fejlődést, de a rabszolgaság és a kényszermunka gyakorlata sokáig tovább élt.

A függetlenség 1958-ban történt kikiáltását pedig sorozatos puccsok és vérontások követték, egészen a mai napig. Tavaly éppen az ugyancsak katonai eszközökkel hatalomhoz jutott Bozizé tábornok uralmát döntötte meg a többnyire iszlám szervezeteket tömörítő Séléka (magyarul: Szövetség) nevű politikai-fegyveres koalíció. A fővárost, Banguit is elfoglaló, Csádból támogatott muzulmán fegyveresek módszeresen gyilkolták a lakosságot, gyakran egész falvakat irtottak ki. A velük szemben szer­ve­ző­dött, keresztényként aposztrofált Anti-Balaka csoport (a balaka szó machetét jelent) szintén válogatott kegyetlenkedésekkel válaszolt az erőszakra. A helyzet eszkalálódását csak a francia és nemzetközi békefenntartó erők megjelenése akadályozta meg, amelyek jelenleg is őrzik a törékeny békét.

„A Közép-afrikai Köztársaság azoknak az afrikai országoknak a sorába tartozik, amelyeket sajnos véres polgárháborúik tesznek ismertté” – jegyezte meg a Heteknek Flaisz Endre, a Hit Gyülekezete lelkésze, aki decemberben egy bő hetet töltött vendégelőadóként az ország fővárosában működő, Afrikai Missziós Központ nevet viselő teológiai főiskolán. Bár a nyugati médiában rendszerint igyekeznek a közép-afrikai polgárháborút nem vallási indíttatású konfliktusként magyarázni – vagy ha mégis, akkor a keresztényeket éppúgy elmarasztalják, mint a muszlimokat – Banguiból nézve a képlet nem egészen ez. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!