hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tehetség nem minden
– állítja Rácz Ödön, a Bécsi Filharmonikusok nagybőgőszólistája

2014. 12. 31.
Már az újévi koncertre készül Rácz Ödön, aki a Bécsi Filharmonikusok nagybőgő-szólistájaként októberben a világ leghíresebb hegedű-művészével, Leonidasz Kavakosszal rögzített kamarakoncert-felvételt Berlinben. A világhírű zenekar magyar bőgőse a napokban Budapesten is koncertezett: a Művészetek Palotájának közönségét örvendeztette meg játékával. Ez alkalomból adott interjút a Heteknek, amelyben a tehetségről és a Virtuózok című tehetség­kutató műsor egyik döntősével, Lugosi Dániel Alival való kapcsolatáról is beszélt.

Rácz Ödönnek szólt a taps a Művészetek Palotájában december elején. Michael Tilson Thomas vezényletével adtak itt koncertet nagybőgő-szólistájukkal a Bécsi Filharmonikusok. A világhírű zenekar Mahler V. szimfóniáját és Johann Baptist Vanhal nagybőgőversenyét adta elő. A csaknem két évtizede a San Franciscó-i Filharmonikusok zeneigazgatójaként a legjobbak közt számon tartott karmester mindössze háromszor járt Magyarországon. Most Rácz Ödön koncertjének kedvéért látogatta meg hazánkat. A Grammy-díjas dirigens az Egyesült Államok művészeknek adható legmagasabb állami kitüntetését vehette át az amerikai elnöktől 2009-ben. Ezt a koncertet egyébként öt alkalommal játszotta Ödön a Bécsi Konzerthausban, illetve a Bécsi Musik­vereinben is.

Milyen visszhangja volt a budapesti koncertjének, kapott esetleg felkéréseket?

– A budapesti koncert után közvetlenül felkért a bécsi Akademischer Orchesterverein, hogy koncertezzek velük, valamint külön megkerestek az eisenstadti Haydn Fesztivál szervezői is, de St. Moritzból és Miami­ból is kaptam felkérést, bár elfoglaltságom miatt csak a 2016/2017-es évadban tudok eleget tenni ezeknek. Mostanában egyfolytában keringek a föld körül. Jobb asztronauta lennék, mint nagybőgős…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!