hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nácivadászat 2.0
Elvéreztek a szélsőjobbos oldalak a Facebookon?

2015. 01. 12.
Az év végére gyakorlatilag minden nagyobb, magyar szélsőjobbos és neonáci közösséget törölt oldaláról a Facebook. Több szélsőséges csoport már most közölte: nem kíván ismét megjelenni a legnagyobb közösségi hálón, ehelyett „új rendszert dolgoznak ki”. A döntés hátterében az áll, hogy úgy ítélik meg: kilátástalan szélmalomharccá vált a facebookos jelenlétük.

„A Facebook ismét törölte a Betyársereg oldalát. A Szent Korona Rádió új Facebook oldalát szintén eltüntették. (…) Nincs értelme újra megjelenni, hogy aztán újra töröljenek minket. Kidobott idő” – kesergett a nyíltan hungarista és neo­náci eszmékkel szimpatizáló, főként erőszakos fellépé­sükről hírhedté vált Betyár­­sereg online szerkesztősége azon, hogy december közepén újfent, immáron sokadik alkalommal törölték profiljukat a Facebookról. De megtisztították a Facebookot a Romantikus Erőszak nevű szkinhed zenekar, valamint a kuruc.info egyik hírhedt publicistájának, Lipusz Zsoltnak a személyes oldalától is. A Jobbikot csak kisebb vérveszteség érte azzal, hogy a párt egyik legnagyobb, nem hivatalos szimpatizáns közösségét is törölte a közösségi oldal.

A hazai internetezők körében a szélsőséges szervezetek és portálok közösségi médiában közzétett oldalai kimondottan népszerűeknek számítanak.

A Facebook egy-egy törlésével nem ritkán hetek-hónapok, de akár évek munkája kerülhet a süllyesztőbe. Igaz, egy ideig úgy tűnt: a Facebook moderátorai vannak lépéshátrányban a szélsőjobbos szervezetekkel szemben. A nem ritkán nyílt fajgyűlöletet hirdető oldalakat szemlátomást hiába törölték: azok gyakorlatilag azonnal új profilokat hoztak létre, és ezek a legtöbb esetben gyors növekedési pályára álltak. A Betyársereg például a két törlés közt eltelt néhány nap alatt közel tízezer lájkolót gyűjtött új profiljára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!