hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kód neve: Merkel
Hazánkba látogat a német kancellár

2014. 12. 31.
Míg a vezető kormánypárti politikusok szinte versenyeznek azon, hogy melyikük képes élesebben kritizálni az Egyesült Államokat – a valós, vagy vélt – magyar belpolitikai jellegű akciói miatt, addig ezen megszólalásaik egyik fontos eleme Németország „dicsérete”. Angela Merkel jövő februári budapesti látogatását amúgy is óriási várakozások előzik meg a jobboldalon azért, mert ez bizonyíthatja, nem igaz, hogy Magyarország végzetesen elszigetelődött volna a világban. Az ellenzék szerint viszont azért, mert Merkel kőkemény bírálattal érkezik Budapestre.

Az év végén sorra adták az interjút a Fidesz vezetői, amelyekben Amerika-ellenes húrokat pengettek. Lázár János miniszterelnök-helyettes egyenesen azt állította a Figyelőnek, hogy ma az Egyesült Államok rendőrként és zsandárként viselkedik Magyarországgal szemben. Körülbelül úgy, mint 1849 után az oroszok és az osztrákok. Csak most a rendszabályozót nem Alexander Bachnak hívják, hanem André Goodfriendnek.

Metálban nyomják

Orbán Viktor miniszterelnök karácsonyi interjújában ennél is tovább ment, miszerint az Egyesült Államok részéről a kitiltási botrányhoz vezető korrupciós vád „fedőtörténet”, ami egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelenségeként minősíthető. Az egésznek pedig az az oka, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben. Kövér László egy óriási világpolitikai sakkjátszmáról, az úgynevezett negyedik világháborúról vizionált, amelyben az egyik gyalog szerepét Magyarországra osztották – de a magyarok nem akarnak az amerikaiak játékszabályai szerint játszani. Az Országgyűlés elnöke úgy vélte, hogy az amerikaiak teljes kormánypárti és ellenzéki elitcserében gondolkodnak. Illetve azt szeretnék, ha létrejönne egy új kreatúrapárt, amely azt az űrt, amely az SZDSZ széthullásával keletkezett, betölthetné, sőt a mérleg nyelve lenne, amely nélkül nem lehet kormányozni. Az ünnepek utáni első nyilatkozatában Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is folytatta az Amerika-ellenes témát, miszerint az Egyesült Államok nyomásgyakorlása mögött az EU és Amerika közötti szabadkereskedelmi egyezmény ügye állhat, amely egy rossz verziójában annyira előnytelen is lehet Magyarországnak, mint annak idején az IMF szerződés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!