hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az orvos kezel, a kapcsolat gyógyít
Konferencia az emberibb egészségügyért

2015. 01. 08.
Koraszülöttosztály, ahol a baba a főnök? Mozi a mentőautóban? Egészen rendhagyó, mégis rendkívül inspiráló konferenciára került sor nemrégiben, melynek célja az emberibb egészségügyről való közös gondolkodás, a jó gyakorlatok bemutatása volt.

A Pozitív Attitűdformálás (PAF) Alapítvány által szervezett esemény már a külsőségeiben eltért a hagyományos, egy ember beszél, a többi hallgatja típusú konferenciáktól, mivel a programot minden előadás után kiscsoportos workshopok színesítették. Az előadók szakmájukban elismert, mégis különleges szemlélettel bíró szakemberek, akik bemutatták, hogyan lehet több empátiát, emberséget csempészni az egészségügyi ellátásba.

Dr. Bodrogi Eszter, a Honvéd Kórház koraszülött intenzív osztályának helyettes főorvosa például beszámolt arról, hogyan bugyolálják a koraszülötteket olyan kis fészkekbe, amelyek a méhen belüli környezetre emlékeztetnek, hogyan teszik a szülők mellkasára az alig egykilós csecsemőket (igen, az apukákéra is), és hogyan építik fel fokozatosan az anyatejes táplálást ezeknél az éretlen kisbabáknál. De ennél is meglepőbb, hogy az osztály kidobálta a gyakorlatából azokat a gyógyszereket, melyek adagolásának az egyetlen oka az „így szoktuk”-mentalitás, és a csecsemőket, ha nem muszáj, nem lélegeztetik, hanem csupán a saját légzésüket támogatják. A főorvosnő elmondta, hogy már a veszélyeztetett terhes anyákkal felveszik a kapcsolatot, előre tudják a születendő (tehát a továbbiakban intenzív osztályon kezelendő) gyermek nevét, de még azt is, hogy ki vigyáz az otthon maradt nagyobb testvérére.

Érdekes gondolat volt dr. Buda László pszichiáteré, miszerint a legtöbb fogyókúra önelutasításból, elégedetlenségből fakad (következésképpen rendszerint sikertelen), holott kívánhatnánk a testünknek jót is, mintegy partnerként kezelve a testet céljaink elérésében. Az is elhangzott, hogy napi húsz másodperc hálaérzés a porhüvelyünkért mérhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!