hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire jó a kurkuma?

2015. 01. 08.
A curry fűszert adó növényt hiába keressük a növényhatározóban, ugyanis nem létezik. Ez tulajdonképpen egy fűszerkeverék, amit az Indiából hazatérő angolok találtak ki és honosítottak meg. Fő alkotóelemei a kurkuma, a koriander, a római kömény, a fahéj, a gyömbér, a fokhagyma, a mustármag és még sorolhatnánk. Erős, jellegzetes íze és illata felidézi az indiai konyhát, még akkor is, ha Indiában nem használják ebben a formában ezt a fűszerkeveréket.

Magyarországon még különlegességnek számít a kurkumát tartalmazó ízesítő, a Worcester-mártás. Szupermarketekben vagy angol termékeket forgalmazó webáruházakban már mi is hozzá tudunk jutni. Kifejezetten a különlegességeket kedvelőknek ajánlható. A Worcester-szószt két hónapig érlelik. Ecet alapú, de tartalmaz még kurkumát, szardellát, szójaszószt, hagymát, fokhagymát stb. Afféle mindent bele szósz, és még össze is erjesztik a végén. Összetétele változik, szinte titok. Végül egy csípős, erősen fűszerezett íz keletkezik.

A kurkumát nem csak fűszerként alkalmazzák, az élelmiszeripar is használja adalékanyagként. Szép példája annak, hogy nem minden E számot állítanak elő szintetikusan, sőt még a természetben is megtalálható. A kurkuma, a „ret­tegett” E számok között az E100 jelet kapta, holott csak egy fűszernövény. A kurkuma használható még tészták, levesek szín- és ízjavítására, úgyhogy bátran lehet vele kísérletezni otthon is. Kiváló színt és ízt kölcsönöz a sült krumplinak. A bátrabbak még chili paprikával is megszórhatják a kurkumás krumplit. A kurkumás rizs elkészítése nagyon egyszerű és gyors, köretként szinte bármi mellé tálalható.

A kurkumaport a gyömbérfélékkel rokon növény gyökérgumójából nyerik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!