Magyarországon még különlegességnek számít a kurkumát tartalmazó ízesítő, a Worcester-mártás. Szupermarketekben vagy angol termékeket forgalmazó webáruházakban már mi is hozzá tudunk jutni. Kifejezetten a különlegességeket kedvelőknek ajánlható. A Worcester-szószt két hónapig érlelik. Ecet alapú, de tartalmaz még kurkumát, szardellát, szójaszószt, hagymát, fokhagymát stb. Afféle mindent bele szósz, és még össze is erjesztik a végén. Összetétele változik, szinte titok. Végül egy csípős, erősen fűszerezett íz keletkezik.
A kurkumát nem csak fűszerként alkalmazzák, az élelmiszeripar is használja adalékanyagként. Szép példája annak, hogy nem minden E számot állítanak elő szintetikusan, sőt még a természetben is megtalálható. A kurkuma, a „rettegett” E számok között az E100 jelet kapta, holott csak egy fűszernövény. A kurkuma használható még tészták, levesek szín- és ízjavítására, úgyhogy bátran lehet vele kísérletezni otthon is. Kiváló színt és ízt kölcsönöz a sült krumplinak. A bátrabbak még chili paprikával is megszórhatják a kurkumás krumplit. A kurkumás rizs elkészítése nagyon egyszerű és gyors, köretként szinte bármi mellé tálalható.
A kurkumaport a gyömbérfélékkel rokon növény gyökérgumójából nyerik.